El Govern ha nomenat aquest dimarts als exconsellers Carles Mundó i Francesc Homs com a membres de la Comissió Jurídica Assessora. Així ho ha anunciat la portaveu de l’executiu, Elsa Artadi, en roda de premsa en acabar el consell executiu d’aquest dimarts, l’últim abans de les vacances d’estiu.

Mundó (ERC) va ser conseller de Justícia del Govern de Carles Puigdemont i està processat pel cas 1-O. De fet, va ser empresonat durant el mes de novembre. Homs (CDC) també va ser conseller, en aquest cas del Govern d'Artur Mas, pel departament de presidència i va ser inhabilitat pel Tribunal Suprem per la consulta del 9-N.

Artadi ha defensat els seus nomenaments pel fet de ser d'"advocats en exercici" i tenir "ampli coneixement institucions del país". La portaveu Artadi ha assegurat que el seu nomenament es deu al fet que els dos exconsellers coneixen com "funciona l'administració i les lleis" i com a advocats estan "capacitats". "No és un premi està processat ni haver estat inhabilitats pels tribunals espanyols", ha insistit Artadi. 

Homs ha tornat a l’exercici professional després d’una dilatada carrera política, durant la qual ha estat diputat al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats, i ha exercit diverses responsabilitats a l’Administració pública, com la de secretari general i conseller de la Presidència de la Generalitat de Catalunya entre els anys 2010 i 2015. A més, va participar activament com a ponent de l’Estatut d’autonomia de Catalunya vigent, així com en el desplegament de les principals lleis institucionals bàsiques de la Generalitat de Catalunya.

D'altra banda, Mundó ha estat conseller de Justícia del Govern durant la XI legislatura (2016-2017) i va presidir la Comissió de Codificació del Dret Civil de Catalunya i l’Observatori del Dret Privat de Catalunya. Durant aquest període es va aprovar la Llei del Llibre Sisè del Codi Civil de Catalunya, sobre obligacions i contractes i es va aprovar la Llei que regula les Voluntats digitals. Entre altres fites, es va posar en funcionament el Registre de Parelles Estables de Catalunya i el Registre únic de Grups d’interès de Catalunya. També es va tancar l’antiga presó Model de Barcelona, després de 113 anys de funcionament, i es va impulsar la digitalització de l’Administració de Justícia.

La Comissió Jurídica Assessora és l'alt òrgan consultiu del Govern, regulat per l'Estatut d'autonomia de 2006, i que exerceix les seves funcions amb autonomia orgànica i funcional, en garantia de la seva objectivitat i independència.