El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, afirmava aquest dimarts que els resultats de les eleccions gallegues demostren que si els vots contra PSOE es concentren al voltant del PP "s'acaba el projecte de Sánchez". "El govern ha perdut la majoria social", certificava en un discurs davant la cúpula del partit, reunida per analitzar els resultats dels comicis d'aquest diumenge, on els populars van guanyar per majoria absoluta. Acompanyat del president de la Xunta, Alfonso Rueda, el cap de files del PP va dir que la victòria de diumenge indica també que el partit és "l'única alternativa al desgovern" i per a "l'Espanya constitucional. Feijóo estava eufòric, tant que gairebé semblava que arrenqués a ballar una muñeira, una dansa tradicional gallega, davant una multitud que l'aplaudia a ell tant o més que a Rueda. 

El Mundo comparteix, precisament, la imatge del líder del PP fent veure que té ganes de ballar i titula: "Una victòria de l'Espanya d'iguals". Aquestes paraules les va pronunciar el mateix Feijóo que va apuntar que ara "el que està en joc és la continuïtat del projecte constitucional i del projecte comú de l'Espanya d''iguals". Titular també a la portada contra el govern espanyol, concretament contra el ministeri de l'Interior: "Els caps del grup antinarco es querellen per desmuntar les 'proves falses' que va fer servir Interior per tancar-lo". La querella s'ha presentat contra el Servei d'Afers Interns (SAI) de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional per apartar-los de les seves funcions, segons asseguren, amb proves falses i malicioses. Aquesta unitat d'elit dedicada a perseguir, de manera exclusiva, les grans famílies de la droga de la zona de l'Estret va ser dinamitada el setembre del 2022 i ara alguns qüestionen la decisió després de la mort a Barbate de dos agents de la Guàrdia Civil en ser envestits per una narcollanxa.

El Mundo
El Mundo

El País arrenca el dimecres en clau internacional i apunta que "EUA veta a l'ONU un alto el foc imminent a Gaza". Els Estats Units han vetat per tercera vegada una resolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides que demanava aturar la guerra a Gaza. Per 13 vots a favor, un en contra (els dels Estats Units) i una abstenció (el Regne Unit), la resolució proposada per Algèria i que comptava amb el suport dels països àrabs demanava un “alto el foc humanitari imminent”. Segons van avançar diversos mitjans estatunidencs, Wahington ha presentat una resolució alternativa que reclama un “alto el foc temporal tan bon punt sigui practicable i tots els ostatges s’hagin alliberat”. La imatge és per a la dona de Julian Assange l'endemà que un tribunal de Londres comencés a analitzar l'última petició de l'activista i fundador de Wikileaks, al Regne Unit per evitar l'extradició als Estats Units, on s'arrisca a una llarga condemna de presó per espionatge. 

El País
El País

Toc d'atenció a l'ABC, el que va fer aquest dimarts Juan Carlos Unzué al Congrés dels Diputats. L’exporter i malalt d’esclerosi lateral amiotròfica (ELA) va participar en unes jornades organitzades pel Consorcio Nacional de Entidades de ELA al Congrés dels Diputats amb l’objectiu de tornar a reclamar que s’aprovi la Llei ELA. “El que demanem és que, abans de morir dignament, ens donin la possibilitat de viure dignament”. Abans de començar la seva intervenció, Unzué va preguntar quants diputats hi havia entre els assistents i en va comptar cinc: “Imagino que la resta de diputats tindrà alguna cosa molt important a fer, perquè hem vingut a casa vostra”. Davant l’absència, els va recordar que a molts dels seus companys “els ha costat ser aquí, no només econòmicament, sinó d’esforç físic”.

ABC
ABC

Amb menys ànims de ballar, però igual d'eufòric, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, és el protagonista de la portada de La Razón. "Feijóo mantindrà tot el PP en estat d''alerta electoral'". "Si els vots es concentren a una candidatura àmplia, on cap a la gran majoria dels ciutadans, som capaços de parar l'independentisme i qualsevol populisme. Si els espanyols s'uneixen s'acaba el projecte de Sánchez i dels seus socis. El contrari pot ser molt útil als interessos d'alguns polítics, però gens pels interessos del nostre país", va reflexionar Feijóo aquest dimarts en un discurs on, sense citar a Vox, va erigir el PP com l'única papereta capaç de frenar el PSOE i la majoria actual.

La Razón
La Razón

"Només un 10% dels europeus creu que Ucraïna guanyarà la guerra", informa La Vanguardia que afegeix que els europeus han perdut una gran part de la confiança que tenien en una victòria d'Ucraïna. Dos anys després de l'inici de la invasió russa, només el 10% creu que Ucraïna serà capaç de recuperar els territoris ocupats. Els que opinen que Rússia prevaldrà ara són el doble. L'opinió majoritària, en tot cas, és que aquesta guerra acabarà en una taula de negociacions. Divisió al Govern per la gestió de la sequera, apunta també el rotatiu l'endemà d'una allau de retrets de tota l'oposició al Govern per la gestió de la sequera, la manca de previsió i la falta d'infraestructures i inversions per fer front a la falta d'aigua. Els grups parlamentaris van aprofitar el ple monogràfic sobre sequera impulsat per la CUP i els comuns aquest dimarts per demanar més interlocució amb el Govern, ja sigui a través d'una cimera o de reunions bilaterals.

La Vanguardia
La Vanguardia

La imatge d'El Periódico sembla treta d'una pel·lícula del futur però es va fer aquest dimarts al centre comercial La Farga. Els darrers dies s'està fent habitual veure llargues cues amb centenars de joves esperant per escanejar el seu iris i aquest dimarts es va poder fer en centres comercials com La Maquinista o les Glòries a Barcelona, la Farga a l'Hospitalet de Llobregat, l'Splau a Cornellà o el Mataró Parc. OpenAI, l'empresa darrere del ChatGPT està comprant les dades dels iris de la gent a canvi de criptomonedes. L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) ha alertat dels riscos de permetre l'escaneig de dades biomètriques com l'iris. L'autoritat ha alertat que això comporta la comunicació d'una dada personal considerada com a especialment sensible i que permet la identificació inequívoca de la persona a través d'una característica física que no canvia al llarg de la vida. 

El Periódico
El Periódico

El Punt Avui es fa ressò de la xacra de l'assetjament escolar un any després del suïcidi de Sallent. Fa un any que dues germanes de Sallent van decidir posar fi a la seva vida saltant des d'un tercer pis, al seu domicili, la qual cosa va acabar amb la mort d'una d'elles. En un primer moment, tant l'institut al qual acudien com el departament d'Educació van assegurar que no s'havia detectat assetjament escolar, però la investigació del cas va deixar clar l'assetjament que patia una de les germanes pel fet de sentir-se nen. En clau política, el diari català recorda que l’Oficina Federal de Justícia de Suïssa qüestiona la investigació del magistrat de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón sobre Marta Rovira en la causa de Tsunami Democràtic. En resposta a la petició d’informació de García-Castellón, l’organisme demana més informació a Espanya “abans de verificar” si la comissió rogatòria “té un caràcter polític”, i recorda que això els impediria concedir l’assistència sol·licitada. 

El Punt Avui
El Punt Avui

Finalment, l'Ara posa de manifest la inversió del Govern per fer front a la sequera: 1.000 milions d'euros. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va avançar aquest dimarts que els pressupostos del 2024 preveuen 1.045 milions per combatre la "sequera més important que s'ha viscut". En el marc del ple monogràfic sobre la sequera i el canvi climàtic, el president va defensar que "avui més que mai" s'han d'aprovar els comptes de la Generalitat. "1.045 milions per infraestructures. 1.045 milions per produir més aigua. 1.045 milions per millorar la xarxa d'abastiment d'aigua. 1.045 milions per millorar el sistema de reg", va afegir. Aragonès va lamentar que ara s'estiguin pagant "anys de sequera d'inversions" i "manca de previsió".

Ara
Ara
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!