El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha aprofitat la seva visita a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) per fer una crida als electors comuns. Segons Mundó, els votants de les confluències d'esquerra permeten "per acció o per omissió" que es perpetuï "la monarquia espanyola i l’statu quo”. El conseller ha afegit que "aquest 12% que no sap ni contesta" ha de posicionar-se perquè juguen un paper clau en la resolució.

El discurs de Mundó suposa un gir estratègic que passa per deixar d’etzibar retrets als dirigents i focalitzar l’atenció en els electors. Per aquest motiu, el conseller els ha interpel·lat directament i ha reflexionat sobre els dos escenaris que plantegen. La reforma de la constitució, per la qual cal dues terceres parts del Congrés i del Senat, és inviable per Mundó tenint en compte que en el hipotètic cas que comptés amb el suport de PP, C’s i PSOE, després s’hauria de sotmetre a un referèndum en el conjunt de l’Estat espanyol.

Malgrat ser l’opció desitjable per Mundó, el referèndum és “impossible” perquè “aquells qui ho haurien d’autoritzar no reconeixen a Catalunya com a nació”. De fet, Mundó ha recordat que fins a 18 vegades s’ha intentat plantejar un referèndum al Congrés dels Diputats. En aquest sentit, el diputat de Junts Pel Sí ha assegurat que l’Estat espanyol ha renunciat a la via escocesa, “la política”, per apostar per la via espanyola, “la dels tribunals”.  

Pel que respecta a les garanties jurídiques del procés, Mundó ha certificat que no hi haurà buits legals “en els últims metres d’ascensió al cim”, ja que es tracta d’un procés "inequívocament legal que estarà homologat pels ens internacionals a l'hora de reconèixer l’Estat propi". Amb aquesta metàfora alpinista Mundó ha exemplificat que el moment actual és el del darrer camp base i que tant sols falten els metres més difícils per recórrer.