El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha denunciat aquest matí un "bullying polític" del govern espanyol contra Catalunya. Ho ha dit en una entrevista a TV3 en referència a la revocació del TSJC del nom de 'Representant Permanent' a la Unió Europea, d'Amadeu Altafaj, i també al veto del cònsol honorari de Letònia per exhibir l'estelada a l'edifici de la representació durant la Diada. En aquest últim cas, però, el mateix representant ha assegurat que l'estelada no estava a la zona que té el consolat, sinó a un pis veí. 

Mundó ha criticat que l'executiu de Mariano Rajoy intenti boicotejar tota l'acció exterior de la Generalitat i ha qualificat de "ratllar el ridícul" amb el cas d'Altafaj. A més, Mundó ha assegurat que el representant del Govern a Brussel·les seguirà fent les mateixes funcions, perquè no s'ha posat en dubte aquest punt, sinó només el nom. El conseller assegura que aquest cas és una mostra més de "l'obsessió infantil" de l'Estat de perseguir qualsevol acció catalana a escala internacional.

També el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, s'ha expressat en el mateix sentit en un tuit.

"Impotència de l'Estat"

Pel que fa a la declaració de Francesc Homs d'aquest dilluns davant del Tribunal Suprem per la consulta del 9-N, Mundó ha assegurat que és una mostra "d'impotència per part de l'Estat espanyol d'afrontar de manera democràtica el procés", i ho ha comparat amb la diferent situació que es va viure a Londres amb el procés escocès l'any 2014, on sí que es va pactar un referèndum. 

Mundó ha titllat la judicialització de la consulta del 9-N de molt greu i ha assegurat que es tracta d'un "judici polític" i d'una "situació anòmala" en un Estat democràtic. A més, ha recordat que era un "procés participatiu sense efectes legals" i ha instat l'Estat a resoldre el procés català fora dels tribunals i d'una manera democràtica davant la "majoria social que vol ser preguntada per aquesta qüestió".