Exhibir una estelada a la façana del consolat de Letònia a Barcelona amb motiu de la celebració de l'Onze de Setembre és una actuació que no ha agradat al ministeri espanyol d'Afers Exteriors, que segons avança el diari ABC, ha decidit retirar l'acreditació com a cònsol honorari al seu titular, Xavier Vinyals.

Després dels fets de la Diada Nacional, el ministeri va convocar dimarts passat l'ambaixadora de Letònia a Espanya, Argita Daudze, per expressar-li la protesta pel succeït i reclamant la destitució de Vinyals, un extrem que les autoritats letones no han fet al llarg de la setmana.

Així les coses, el departament de José Manuel García-Margallo ha decidit retirar-li l'"exequatur" o autorització per exercir com a cònsol honorari, en considerar-lo "persona no acceptable per a l'acompliment de les funcions consulars", remarcant que el consolat no pot exhibir banderes de tercers ni banderes no oficials.

Vinyals ho nega

El cònsol honorari, però, ha negat des del seu compte de tuiter haver penjat l'estelada a la façana del consolat. Això sí, també ha assegurat que mai s'ha amagat de les seves "conviccions".

Vinyals, que també és president de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes, ha donat mostres de suport al procés independentista en diverses ocasions i ha participat en actes de l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural.

Protesta de Munté

El Govern ha reaccionat al cessament del cònsol honorari considerant la decisió del ministeri com l'"enèsima ingerència de l'Estat contra la llibertat d'expressió i els drets Civils dels europeus", segon ha tuitejat la consellera Neus Munté.