Més de 12.000 persones –segons la Guàrdia Urbana– han reclamat l'alliberament dels set CDR empresonats en una manifestació a Sabadell organitzada per la plataforma Llibertat Detingudes 23S i Alerta Solidaria, el col·lectiu d'advocats que representa els nous presos polítics. 

La mobilització –convocada amb el lema "Llibertat detingudes, la repressió no ens atura"–- ha començat a les sis de la tarda davant els jutjats de Sabadell i ha recorregut el centre de la ciutat i s'ha dirigit a l'ajuntament. La marxa ha estat encapçalada per familiars i amics dels activistes en presó preventiva, que han fet proclames com "Tots som CDR" i "No esteu soles".

La reivindicació ha estat impulsada per la plataforma de suport Llibertat Detingudes 23-S després que el jutge de l'Audiència Nacional decretés dijous presó provisional sense fiança per a set de les persones detingudes, que estan acusades de terrorisme.

A la marxa hi han participat representants de la societat civil i política del país, com representants de JxCat, d'ERC, l'exdiputada de la CUP Eulàlia Reguant i el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri. 

Mauri ha assegurat que "els únics que han de demanar perdó per la violència són l'Estat espanyol" i ha exigit que es deixi d'utilitzar la repressió "com a instrument polític". Així, ha retret a l'Estat que "criminalitza l'independentisme" i ha assegurat que la violència hi va ser "amb l'1-O i la vulneració de drets constant".

"Seguirem al carrer sempre que faci falta per defensar els drets i llibertats", ha advertit, per afegir que l'independentisme és "un moviment pacífic". En aquest sentit, Mauri ha assegurat que "mai hi ha hagut un fet violent" i ha avançat que si mai hi fos, el condemnarien.

Una vegada la marxa ha arribat a la plaça Doctor Robert, davant l'ajuntament, s'han fet els parlaments dalt l'escenari que han clos l'acte.  

El periodista i exdiputat de la CUP David Fernàndez ha dit que el país "no acceptarà cap segrest" i "no acataran cap injustícia". Una familiar dels CDR empresonats ha afirmat que han optat per unir-se i que "l'independentisme no és terrorisme". També ha reivindicat la "força" de l'associacionisme, de l'1-O i de la solidaritat per "no cedir davant de la injustícia".

 

Durant el recorregut s'han despenjat dues pancartes grans des de dalt de tot d'edificis, una amb el lema de la marxa que s'ha desplegat a una plaça on hi ha la residència d'un dels presos i l'alta prop del final del recorregut, amb la frase 'No esteu soles. Llibertat'.

Insults espanyolistes

Al llarg de la manifestació un petit grup d'espanyolistes han escridassat els manifestants.