Gran acte multitudinari per homenatjar els consellers Lluís Puig i Josep Rull a la Catalunya Nord. El petit municipi dels Banys d'Arles ha acollit els consellers per unir l'exili i la presó, Puig és exiliat i Rull va patir la garjola, en un acte que ha aplegat centenars de persones. Tal com marca la cultura popular de Terrassa, els capgrossos són molt típics de la ciutat del Vallès Occidental. És per això que després de quasi cinc anys de retir forçat, Puig ha pogut tornar a posar-se un cap gros junt amb el seu company i conciutadà Rull en un sentit homenatge: 'Terrassencs per la llibertat'.

L'exconseller de cultura Lluís Puig ha dedicat unes paraules contra els alacaiguts. Ha assegurat que hi ha "molts interessos a fer la propaganda que hi ha desànim" i que tots aquests interessos "estan bolcats en ressaltar que ens discutim entre nosaltres". Puig ha exposat que ara ja no tenen la "maquinària comunicativa" que "solien tenir" per això ha demanat seguir, no defallir i "fer córrer la compte del vostre cantó".

Terrassencs

El procés engegat per la justícia espanyola per a l'extradició de Puig va fracassar definitivament el gener del 2021. La fiscalia belga va decidir no recórrer la decisió del Tribunal d’Apel·lació contrària a l’extradició de Puig per la qual cosa acabava el recorregut de l’euroordre emesa contra ell per la seva implicació a l'1-O, i de retruc obria un nou escenari per a tots els polítics exiliats. La Cort d'Apel·lació va considerar, segons va explicar la defensa de Puig, que el Tribunal Suprem no és competent en aquest cas i que existeix un risc de vulneració de la presumpció d’innocència, segons es desprèn de les declaracions de jutges, fiscals i autoritats espanyoles. Aquesta era la tercera euroordre dictada contra el conseller. La primera es va presentar el desembre del 2017, quan una part del Govern es va exiliar amb Carles Puigdemont a Bèlgica. La segona, del juliol del 2018, es va haver d'esmenar diverses vegades per defectes de forma i va caure definitivament quan el tribunal de Schleswig-Holstein va decidir que els delictes de sedició i rebel·lió no encaixaven amb la legislació alemanya.

La visita de Puig a Andorra

El conseller exiliat Lluís Puig va visitar ahir Andorra, on va assistir a un acte del diari Vilaweb. És el primer cop que Puig visita el principat pirinenc des que està a l'exili, tot i que sovint viatja a la Catalunya Nord, sota administració francesa. Tampoc cap altre dels exiliats ha visitat fins ara Andorra, cosa que implica sortir de la UE, perquè el principat no en forma part. Puig va ser entrevistat també per la televisió francesa France3, en la seva desconnexió en català, a Prada de Conflent, a la Catalunya Nord, on hi passa temporades. La televisió francesa compara l'exili de Puig amb el del violoncel·lista Pau Casals fa 80 anys. "Ara Lluís Puig és diputat al Parlament i pot ser empresonat si torna a casa", narra. Puig ha explicat a France3 que "el Canigó dona una atracció magnètica, màgica, important, i sents com al Pirineu del Sud o del Nord, d'un costat o l'altre no hi ha cap diferència, simplement que aquí trobem llibertat", explica.