Es materialitzen les conseqüències de la propaganda partidista de Díaz Ayuso. La Junta Electoral Central (JEC) està preparant la imposició d'una multa de gairebé mil euros a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, per tres infraccions de la llei electoral comeses en la campanya dels comicis autonòmics del passat mes de maig, fets pels quals la Junta Electoral de Madrid ja la va condemnar, però que la candidata va recórrer. Es tracta de tres actuacions de la presidenta que van ser recorregudes per l'oposició en entendre que la llavors candidata del PP estava incomplint la prohibició legal de fer propaganda partidista des de posicions institucionals i en actes públics. Finalment, la JEC ha decidit avalar la decisió de la Junta Electoral de Madrid i condemnar Díaz Ayuso pels fets. 

Propaganda il·legal

Fer propaganda fora campanya electoral està prohibit per als càrrecs públics. La Junta Electoral creu que Díaz Ayuso va incomplir aquesta norma en tres ocasions abans de les eleccions madrilenyes que van atorgar a la candidata una victòria aclaparadora. Dos dels fets per la que se la vol condemnar van tenir lloc a l'aeroport de Madrid-Barajas els dies 12 i 16 d'abril, els quals la JEC ha decidit unificar en el mateix expedient. La presidenta va assistir a l'acte de la presentació d'un avió d'Iberia en el que constava el logotip Madrid i va pronunciar un discurs amb contingut propagandístic prohibit per als actes institucionals. Fer-ho suposa una violació dels principis de neutralitat i igualtat entre els candidats. La tercera infracció va tenir lloc en un acte de suport a la tauromàquia, també en precampanya.

Aquest dijous, fonts coneixedores de l'expedient han confirmat a Europa Press que la JEC també considera que els fets denunciats constitueixen una infracció, després que s'hagin reunit. Segons informa l'agència, la JEC ha decidit redactar una resolució per a multar a la presidenta autonòmica per un total pròxim als mil euros (360 euros per presumir del suport a la tauromàquia i uns 600 més pels actes de Barajas).

Recurs 

La Junta Electoral de Madrid va resoldre amb multes aquests expedients, però Díaz Ayuso va recórrer al·legant que la resolució havia incorregut en "un vici de nul·litat de ple dret" perquè no recollia les seves al·legacions. Arran d'això, el mes de setembre passat la Junta Electoral Central va anul·lar les multes després d'admetre els errors formals i va ordenar que es repetissin les diligències. Tan bon punt un cop es va finalitzar el procediment electoral, la Junta Electoral autonòmica es va dissoldre. És per això que la JEC va haver d'assumir el cas amb el recurs de Díaz Ayuso. Per contra, la Junta de Madrid va desestimar altres recursos contra intervencions de la presidenta, com ara la realitzada en la seva visita a la cadena hotelera Radisson Group el 13 d’abril, o els missatges publicats a la web institucional, el perfil de Twitter o el servei de missatgeria de WhatsApp de la Comunitat de Madrid. 

 

Foto principal: la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso / Alejandro Martínez Vélez, Europa Press