La Fiscalia de l'Audiència Nacional sol·licita que s'imposi una multa de 14.400 euros al president de l'entitat sobiranista Catalunya Acció, Santiago Espot, pels delictes d'injúries al Rei i ultratge a Espanya per haver promogut presumptament la xiulada a l'himne espanyol a la final de la Copa del Rei de 2015.

L'escrit d'acusació del Ministeri Públic subratlla que Espot va executar un "pla preconcebut i planificat" amb el "ferm propòsit d'ofendre i menysprear el cap de l'Estat espanyol i l'himne nacional". La Fiscalia conclou que aquests fets van ser presenciats públicament per milions de persones i "van generar un sentiment d'indignació en gran part de la població espanyola quan van ser menyspreats i rebutjats símbols representatius de la seva dignitat com a poble i com a Nació".

En aquesta línia, la fiscal demana una multa de 7.200 euros per a cadascun dels delictes imputats per haver publicat en el seu perfil de Facebook una entrada titulada "Per la xiulada a l'Himne Espanyol i al Rei Felipe Borbón". Espot hi incitava a l'acte esmentat a la final de Copa del Rei del 30 de maig de 2015, disputada entre el FC Barcelona i el Athletic de Bilbao al Camp Nou. "Els catalans majoritàriament hem entès que, o ens independitzem d'Espanya o desapareixem com a poble. Amb tot això, arribar a la victòria final, que no és cap altra cosa que la proclamació de l'Estat català independent, amb el consegüent control polític efectiu del territori, requerirà una gran fermesa a totes les nostres accions i no deixar passar cap oportunitat per manifestar la nostra voluntat de llibertat nacional", diu la publicació escrita el 28 de maig de 2015.

"Ocasió immillorable"

Per a Espot, el partit era "una ocasió immillorable per manifestar una vegada més que volem deixar de ser súbdits del regne d'Espanya", per la qual cosa va proposar que "tots els seguidors catalans" assistents a l'esdeveniment esportiu, "i els que no, també", manifestessin "sonorament el seu desacord" mentre sonaven els acords de l'himne. Va afegir que estava segur que els seguidors bascos s'unirien a la xiulada.

Segons indica l'escrit de la Fiscalia, a aquest manifest es van adherir altres associacions catalanes. Així mateix, un dia abans de la celebració del partit, Catalunya Acció va anunciar a la mateixa xarxa social que aquesta i altres entitats impulsores de la xiulada repartirien milers de xiulets als assistents.

El jutge d'instrucció de l'Audiència Nacional Fernando Andreu va dictar el 10 de juliol passat una interlocutòria en el qual es va acordar l'obertura de judici oral contra Santiago Espot. El magistrat havia decidit anteriorment arxivar la causa perquè ja se'n va sobreseure una altra per fets similars a la final de 2009; però la Sala Penal el va obligar a reobrir el cas quan va considerar el recurs del partit polític Vox, que va interposar la denúncia iniciadora del procediment.

El president de Catalunya Acció es va negar a declarar davant d'Andreu el novembre de 2016 i en sortir de l'Audiència Nacional va afirmar en declaracions als mitjans de comunicació que "és una causa completament polititzada".