Comença el curs polític i arriben els primers moviments. Després de mantenir converses durant les últimes setmanes per resoldre les desavinences del passat juliol, ara l’independentisme estudia la possibilitat de celebrar un ple les pròximes setmanes. Concretament seria el ple monogràfic sobre la convivència sol·licitat per Ciutadans, que va ser suspès després del desacord entre JxCat i ERC sobre la substitució dels diputats suspesos pel jutge Pablo Llarena.

Segons fonts dels grups parlamentaris consultades per El Nacional, el ple podria celebrar-se la segona setmana de setembre. Aquest dijous, el president del Parlament, Roger Torrent, ha convocat la reunió de la Mesa i la Junta de Portaveus per la setmana que ve, on podria abordar-se la convocatòria si els grups ho volen. La intenció és d’arribar a aquest ple amb un acord segellat al voltant dels diputats presos i exiliats, perquè hi haurà votacions de propostes de resolució.

Amb la convocatòria del ple monogràfic de Ciutadans abans del debat de política general —previst pel 2, 3 i 4 d’octubre—, l’independentisme pretén rebatre l’atac de Cs, que els acusa de tenir el Parlament “tancat”. De la mateixa manera, també agafaria la formació unionista a contrapeu, després de la tensió viscuda en la seva manifestació contra la violència al Parc de la Ciutadella.

Les fonts consultades assenyalen que en les converses hi han participat els presos polítics des de la presó de Lledoners.

En la seva última reunió a finals de juliol, abans d’acabar l’anterior període de sessions, la Junta de Portaveus va decidir que el primer ple seria el debat de política general, que generalment obre l’inici del curs polític, i que aquest tindria lloc el 2, 3 i 4 d’octubre. No obstant això, l’acord adoptat és revisable per part del mateix òrgan.

Des dels grups independentistes insisteixen en la necessitat d’un acord sobre els vots dels diputats suspesos per a poder celebrar el ple monogràfic de Ciutadans. “Si això es desencalla, podria celebrar-se abans”, expliquen. Les fonts consultades assenyalen que “hi ha un principi d’acord”, però que “ara això s’ha de concretar” per evitar escenes com les del passat juliol.

La setmana que ve començarà amb les reunions de la Mesa i la Junta de Portaveus, i acabarà amb una reunió entre els presidents Quim Torra i Carles Puigdemont i el grup parlamentari de JxCat. Tots els diputats i conselleres amb acta de diputades –Elsa Artadi i Laura Borràs— viajarán del 5 al 7 de setembre a Waterloo per abordar l’inici del nou curs polític.