Judici aturat i reprès. L’exvicepresident de la Mesa del Parlament Josep Costa ha decidit marxar del judici a la Mesa del Parlament, presidida per Roger Torrent, i ha provocat que s’aturi el judici aquest dijous, ja que ell es defensa a si mateix. En el segon dia de la vista, Costa ha afirmat que “no vol participar en el simulacre de judici” i de “persecució política”. El president del tribunal del TSJC, Carles Mir, ha insistit a Costa que podia marxar com a acusat, però que li calia un advocat defensor. La fiscalia ha denunciat que és “un muntatge per dilatar el judici” i que es multi Costa.  Els altres advocats defensors no han reprovat pas l'acció del seu company. Finalment, el tribunal ha resolt continuar el judici, ja que afirma que Costa s'ha pogut defensar.

Costa ha pres aquesta decisió en el segon dia de la vista després que el tribunal no hagi acceptat la seva reclamació d’ahir, en les qüestions prèvies, que calia anul·lar el judici per la inviolabilitat parlamentària dels seus membres, a més de les irregularitats que ha denunciat. “No reconec l’autoritat d’aquest tribunal, només havia vingut a les qüestions prèvies per exposar aquest atac a la democràcia per anar al tribunal d’Estrasburg”, ha afirmat Costa al tribunal, i ha criticat que el tribunal jutjador “tingui la foto d’un rei i d’una monarquia delinqüent”. Ha conclòs que no té cap prova ni interrogarà els testimonis ni ha presentat escrit de defensa. El president del tribunal ha fet aturar Costa, ja dempeus entre el públic, per insistir-li que per preservar el seu dret de defensa calia el nomenament d’un advocat. Costa, però, ha plantat el tribunal.

Inviolabilitat en sentència

Abans, el tribunal del TSJC ha afirmat que resoldrà en sentència si els quatre exmembres de la mesa del Parlament presidida per Roger Torrent tenen inviolabilitat parlamentària que provoqui l’anul·lació del judici contra ells.  “És un tema prou important” ha afirmat el president del tribunal, Carles Mir, aquest dijous, en la segona sessió de la vista a l’expresident de la Mesa Roger Torrent (ERC) i als exmembres Josep Costa, Eusebi Campdepadrós (Junts) i Adriana Delgado (ERC). Els seus advocats van demanar ahir que se suspengués la vista apel·lant a la seva protecció parlamentària.

La fiscalia demana que els quatre encausats siguin condemnats a penes d’inhabilitació a càrrec públic per un delicte de desobediència al Tribunal Constitucional (TC) per permetre el debat i votació de resolucions a favor de l’autodeterminació de Catalunya i la reprovació de la monarquia el 2019.

josep costa judici mesa parlament tsjc Montse Giralt
Josep Costa, aquest dijous en dirigir-se al Palau de Justícia. / Foto: Montse Giralt

Declaren testimonis

Després que el tribunal hagi acordat de continuar la vista, han començat a declarar els testimonis. Els citats són: Joan Garcia González, diputat de Ciutadans i secretari tercer en la Mesa del Parlament el 2019; David Pérez Ibáñez, diputat del PSC i secretari segons de la Mesa del parlament, el 2019; Laura Vilchez, exdiputada de Cs i que va ocupar el lloc del seu company Garcia; Xavier Muro, exsecretari general del Parlament; Joan Ridao, exlletrat del Parlament; Antoni Bayona, exlletrat major del Parlament, Aquesta tarda es reprèn el judici amb els interrogatoris de Ridao i Bayona.