El cos de policia dels Mossos d'Esquadra ha "ignorat reiteradament" les trucades de la direcció del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), segons el diari El Mundo citant fonts del mateix Centre, perquè s'incorporessin a la institució en la qual estan representades el CNI i els cossos de seguretat de l'Estat espanyol.

El CITCO va acordar el 21 d'agost iniciar els "tràmits finals" per tancar els serrells tècnics i operatius pendents per a la definitiva incorporació dels Mossos d'Esquadra com a membre de ple dret d'aquest organisme, una reivindicació història del cos català.

Segons el diari, la conselleria d'Interior va firmar un protocol amb el Govern central el 10 de juliol de 2017 que contenia les condicions de la participació dels Mossos d'Esquadra en l'organisme de coordinació contra el terrorisme, però després no va treballar per fer compatible el seu sistema informàtic amb el del CITCO, uns fets que tindrien a veure amb procés independentista. En aquest sentit, El Mundo apunta: "La interrupció abrupta del procés d'integració es va produir en les dates en les quals el Govern va intensificar la seva aposta pel procés unilateral per a la independència". 

Mossos ho desmenteix "rotundament"

Per la seva part, la mateixa conselleria d'Interior ha desmentit "rotundament" la informació que publica aquest dilluns El Mundo. Des del Departament asseguren que assisteixen al CITCO sempre que els conviden, ja que, per ara, només poden accedir a la base de dades. 

A hores d'ara, des d'Interior també asseguren que estan a l'espera que es faci efectiu l'acord de la Junta de Seguretat al que van arribar l'any passat.

L'Ertzaina, la policia del País Basc —que a diferència de la catalana forma part del CITCO—, va firmar la incorporació a la Junta de Seguretat del 14 de juny de 2017 a Vitòria. Els Mossos l'haurien firmat el 10 de juliol, segons les mateixes fonts. El CITCO va ser creat l'octubre de 2014 i una les seves pretensions inicials va ser la de coordinar la informació del CNI, la policia espanyola i la Guàrdia Civil, per a la prevenció del fenomen terrorista i evitar duplicitats mitjançant l'ús del sistema informàtic SICOA.