"Els Mossos tenen un mandat obligat i jo ja els puc donar ordres, que ells no poden en la seva actuació deixar de complir l’ordenament jurídic". Aquesta ha estat la resposta del conseller d'Interior, Jordi Jané, a les preguntes del diputat de C's Matias Alonso, en una interpel·lació al Parlament sobre seguretat. Tot plegat, arran de la moció de la CUP que demana que els Mossos no facin arribar als ajuntaments els requeriments de l’Audiència Nacional relatius al procés de desconnexió. Una moció que es debatrà i votarà en menys de 24 hores. 

El representant de la formació taronja ha reclamat al conseller: "Està disposat a saltar-se la legalitat democràtica apel·lant a una legitimitat que no existeix? Està disposat a què es puguin fer servir d'ostatges els funcionaris del seu departament?". En el seu torn de resposta, el titular d'Interior ha assegurat que els Mossos han de complir la legalitat, però també "estan al costat de les institucions i la ciutadania de Catalunya", ha puntualitzat.

Precisament, JxSÍ votarà demà en contra d'aquest punt de la moció, referent al paper dels Mossos. Els junters no aposten pas per la desobediència i aquesta no execució dels requeriments representaria un gest inequívoc en aquest sentit. 

Protecció

El conseller d'Interior ha anunciat també que el departament té la voluntat d'adquirir més de 200 armes llargues pels Mossos d'Esquadra. També ha explicat que s'ampliarà la formació, passant d'1 a 4 les pràctiques de tir. D'aquestes pràctiques, 3 es faran amb aquest tipus d'armes. A més, s'ha compromès a què abans de 2017, tots els agents del cos tindran armilles antibales.

Precisament, davant l'amenaça "gran" del terrorisme gihadista, el conseller ha reclamant col·laboració entre tots els cossos policials, tant de l'Estat com europeus. "És essencial compartir informació", ha destacat.