Sindicats dels Mossos d'Esquadra han criticat el dispositiu de dimarts al Parc de la Ciutadella davant la mobilització per demanar la investidura de Carles Puigdemont i han alertat de la "manca de seguretat" que van patir els agents. El Sindicat de Mossos d'Esquadra (SME) posa de manifest en un comunicat el "gran malestar" entre els agents pel "circ viscut" i pel "risc patit innecessàriament amb el resultat de 24 mossos ferits".

El SME denuncia que quan els mossos van demanar suport urgent perquè estaven patint "impactes d'objectes, empentes, cops de puny", l'ordre que van rebre per emissora va ser que "no es respongués a les agressions que es patien, que es fes contenció i que no es fes servir la força", segons assegura aquest sindicat, que lamenta que agents de la Brigada Mòbil (Brimo) i de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) van "patir les decisions i la gestió d'un dispositiu ineficient", amb "una brutal manca de previsió del que podia passar i amb l'insuficient nombre d'efectius a les portes".

El Sindicat de Policies de Catalunya (SPC) també parla de la "mala planificació del dispositiu" i el SAP-FEPOL va denunciar aquest dimecres en el mateix sentit que "darrerament" s'estan realitzant uns dispositius amb les unitats d'ordre públic amb "falta de previsió i organització".

"Absolutament lamentables"

El SME titlla d'"absolutament lamentables" els fets de dimarts als entorns del Parlament, quan centenars de persones van entrar al Parc de la Ciutadella després de forçar-ne un dels accessos i es van produir alguns enfrontaments amb els agents.

En el comunicat, el SME considera que l'episodi de dimarts va ser "absolutament patètic i lamentable" i pregunta "qui pensa" en la seguretat dels agents. El sindicat recorda que els policies han de treballar amb totes les eines que tenen i els elements de protecció per mantenir la integritat física i incideix en el casc: "No pot ser que, per qüestions d'imatge o pensaments populistes de qui mana, es digui que dur el casc és repressiu, provocant que els agents es trobin en situacions de risc com va passar dimarts, sense casc ni altres estris".

El SME demana que una situació com la del Parc de la Ciutadella no es repeteixi i exigeix que en els dispositius prevalgui la seguretat dels agents més que la imatge. També demana al Departament d'Interior que es presenti com a acusació contra les persones que haurien agredit agents dimarts. 

El SPC lamenta en el mateix sentit que "novament es prioritzi la imatge a la seguretat del agents". "Per quan els que donen les ordres no els tremolarà el pols i permetran que, davant la possibilitat que es produís el que va passar, els agents puguin posar-se el casc de protecció de dotació a l'inici malgrat la 'imatge repressora' que segons alguns de vostès pensen que donem?", coincideixen a apuntar.