El vicepresident de l'Assemblea Nacional Catalana, David Fernàndez, ha denunciat que aquest dimecres els Mossos d'Esquadra, amb l'ajuda de la Guàrdia Urbana de Barcelona, el van identificar. Els fets es van produir en acabar l'acte que l'ANC havia organitzat a la Barceloneta en contra de la presència del rei Felip VI a la Reunió Anual del Cercle d'Economia.

En un missatge al seu perfil de Twitter, Fernàndez ha explicat que "en acabar l'acte de crema de la megafoto del Borbó a la Barceloneta, he patit la persecució i identificació dels Mossos". El vicepresident de l'entitat independentista apunta que la policia el va anar a buscar "tres carrers més enllà del lloc de la concentració, i dins el meu cotxe". 

TUIT ANC Mossos 1

A més a més, Fernàndez ha indicat que dos companys més de l'Assemblea també van patir "identificacions indiscriminades" quan ja eren lluny del lloc de la protesta, fet que considera "un atac directe i premeditat contra la nostra entitat i els nostres associats".

TUIT ANC Mossos 2

Finalment, el vicepresident de l'ANC recorda que la crema de fotos, "en especial del monarca", està legalment emparada mitjançant una sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans. Fernàndez comparteix una piulada de l'exvicepresident del Parlament Josep Costa on parla sobre aquesta sentència: "Cremar fotos del rei d'Espanya és un acte emparat per la llibertat d'expressió que no pot ser castigat penalment en cap cas", apunta Costa.

TUIT ANC Mossos 3

L'ANC va reiterar aquest dimecres que "Catalunya no té rei" i va reclamar al monarca que "foti el camp". Així es va expressar el vicepresident de l'ANC en un acte a la Barceloneta en què també va criticar el Govern per seure "a la taula de l'amo", en referència a la Reunió Anual del Cercle d'Economia.

Concretament, Fernàndez es va dirigir als partits independentistes per criticar-los que pactin "perdons" i seguin "a la taula de l'amo i els seus fidels". "Que us heu venut la dignitat?", es va preguntar, advertint-los que si fan "de braç de l'amo" els confrontaran als carrers. A més, va criticar la condemna de cinc anys de presó per a Marcel Vivet i va acusar la Generalitat de ser-ne "còmplice".

quema rei anc montse giralt

La fotografia del Rei que l'ANC va cremar aquest dimecres / Montse Giralt

"Ens acuseu i ens fiqueu a la presó", es va queixar, afirmant que "qui governa i es presenta acusant activistes, neix còmplice". Durant l'acte desenes d'assistents van protestar per la presència de Felip VI, i l'ANC va cremar un cartell gran amb la foto del Rei cap per avall.

La crema es va fer a la plaça del Mar, a tocar de la platja de la Barceloneta i amb l'hotel W de teló de fons. Entre els assistents hi havia els diputats de la CUP Carles Riera i Dolors Sabater.

 

 

Foto principal: El vicepresident de l'ANC, David Fernàndez, a l'acte d'aquest dimecres a la Barceloneta / ACN