"Necessitem que el concepte de comunitat prengui el seu sentit ple". La inspectora dels Mossos d'Esquadra, Montserrat Escuder, ha fet una crida als veïns i veïnes de possibles víctimes de maltractaments que avisin la policia si detecten casos. El confinament arran del coronavirus podria deixar invisibles algunes dones maltractades.

"Demanem a les persones que estan en situació de violència que no perdin el contacte amb les famílies. L'aïllament és una estratègia que utilitzen de manera ordinària els maltractadors. Hem de trencar el sentiment de solitud, que les víctimes es pensin que estan soles", ha dit Escuder adreçant-se directament a les víctimes de violència masclista. 

En aquest moment l'aïllament psicològic s'agreuja per l'aïllament físic i les víctimes tenen menys possibilitats de contactar amb altres persones que les puguin ajudar. "El nostre repte principal és arribar a tothom que pugui estar patint violència i explicar que els Mossos no ens hem aturat", remarca Escuder. La inspectora insisteix que cal trobar vies telemàtiques per entrar en contacte amb possibles víctimes i que el que preocupa a la policia és la xifra negra, la que no es veu. L'activitat policial ha baixat un 83% arran del confinament, però les comissaries són obertes i es recomana sortir per posar la denúncia o bé trucar al 112. 

Els Mossos d'Esquadra han posat en marxa un pla per arribar a les famílies que estan tancades i poden necessitar el suport de la policia, com menors en situació de desemparament, gent gran en situació d'aïllament, persones amb afectacions psiquiàtriques o addiccions. Però especialment posen el focus en la violència masclista: "Hi ha un col·lectiu que preocupa especialment, que són les víctimes de violència masclista. Ha estat una prioritat des del principi de la crisi", ha dit el cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent

"El confinament suposa un afebliment del que és el teixit de persones que ens poden ajudar quan tenim algun tipus de problemes. L'objectiu del pla és garantir que no suposi un augment del risc de les víctimes. Actuem de manera concreta i precisa", ha afegit Sallent. 

"La vida és totalment diferent de la que teníem fa 3 setmanes. Tenim noves realitats", ha explicat el conseller d'Interior, Miquel Buch, durant la compareixença d'avui del Govern. "Aquesta nova vida genera dins el marc de la violència familiar noves tensions que s'han de preveure i s'han de treballar. També per la policia ha canviat la vida. Han baixat alguns delictes, però n'hi ha d'altres que poden pujar", com és el de la violència masclista.