"Auxiliar els ferits i donar consell a les persones que es trobin als voltants". Aquestes eren les instruccions que tenien els Mossos d'Esquadra per a la jornada del referèndum de l'1-O, mentre que la policia espanyola seguia altres ordres que els agents catalans no tenien.

Així es desprèn d'unes gravacions que publica avui La Vanguardia, on es poden sentir els moviments dels Mossos des que va començar la jornada a les 6.27 hores, quan es van trobar moltíssima gent concentrada en les escoles, fins que va acabar a les 23.39 hores.

"No hi podem accedir, perquè hi ha molta gent i ens ho impedeix", se sent en un àudio de les 6.38 hores. "No podem accedir a la porta, no ens deixen", diu un altre agent una mica més tard, a les 6.43 hores.

En l'obertura de les escoles, continuaven dient el mateix. "No ens deixen entrar". A les 9.02 hores, hi ha un altre àudio en el qual se sent com diuen als Mossos "que ningú no es posi casc, el casc fora del cap". Tot seguit van començar a aparèixer les primeres furgonetes de la Policia Nacional. "El CNP antiavalots s'està apropant a la Barceloneta. Estan arribant. Acaben d'arribar furgonetes del CNP. Estan carregant", se sent.

En un altre enregistrament es pot sentir un altre agent afirmant que "estan carregant contra tothom" i, justament per això, reben una nova instrucció: "Prioritzar l'assistència a les persones que hagin pogut resultar ferides, si us plau".

És llavors quan des d'un cotxe patrulla comencen a dir que "hi ha un noi amb un tall a la boca que ha rebut un cop", així com que "hi ha ferits, hem de traslladar-los a l'hospital del Mar" perquè, a més, "tenim algunes persones lesionades que estan sent ateses", entre elles, "una persona de 80 anys a la qual li han trepitjat la mà".

Així se sent en diferents àudios, en què per exemple en un d'aquests demanen a "tots els efectius de Sant Andreu" que "en cas de càrrega de la Policia, la nostra tasca és auxiliar els ferits i donar consell a les persones que es trobin als voltants".

Passades les primeres càrregues, hi ha altres enregistraments que revelen la preocupació dels Mossos perquè "la gent comença a faltar i a insultar" i, a més, "han arribat les notícies de les càrregues i la gent està tallant el carrer amb els contenidors", motiu pel qual explicaven que "la gent s'està posant nerviosa" i que "hi ha un aldarull bastant important".

Precisament per això, demanen ambulàncies "perquè això no acabarà bé". Un dels agents de la policia catalana rep, una altra vegada, la instrucció que ja s'estava repetint: "Vostè no intervingui, vostè no intervingui [...], si us plau, mantingui's al marge" i "surti de la zona de conflicte".

Segons el conseller Joaquim Forn, el coronel de la Guàrdia Civil encarregat de coordinar tant la policia catalana com l'espanyola, Diego Pérez de los Cobos, va deixar penjats els Mossos l'1-O i va recordar en la seva declaració que els Mossos "van complir tots els mandats judicials".