Els Mossos d'Esquadra es defensen de l'actuació d'aquesta nit que no ha evitat els aldarulls i que ha provocat que grups d'ultres, antifeixistes i CDR campessin per les seves per la ciutat de Barcelona, buscant-se i provocant en alguns casos greus agressions.

Diuen que no tenien prou agents per fer una càpsula dels ultres, que, un cop han acabat la concentració a la plaça d'Artós, han anat directament cap a Jardinets de Gràcia, on hi havia la manifestació de 13.000 persones convocada pels CDR. "La complexitat del dispositiu que des de dilluns està en marxa a diferents punts de Catalunya no permetia fer l'encapsulament habitual en aquest tipus de concentracions. El seu objectiu en tot moment ha estat el d’evitar una batalla campal entre els dos grups. Mossos neguem rotundament cap tipus de permissivitat amb cap de les persones que avui han mostrat actituds violentes als carrers de Barcelona", diu en un breu comunicat la policia catalana enviat per Telegram als mitjans de comunicació. 

En el comunicat, el Departament d'Interior assegura que "la concentració s’ha desenvolupat amb una alta tensió entre ambdós grups, amb la intervenció permanent dels Mossos d’Esquadra per mantenir la separació entre ells i evitar cap tipus d’agressió entre els manifestants". Però la policia no ha pogut evitar que els ultres arribessin fins a una cantonada de distància de la manifestació del CDR i quan els Mossos han dispersat, ha començat el caos. Just després, quan tothom ha sortit corrent, ha estat l'agressió a un jove antifeixista. "Davant la pressió de la policia, el bloc d’ultradreta d’Artós s’ha dirigit cap a l’Eixample, en direcció mar, dividint-se en grups reduïts i s’han disseminat pels carrers del barri. Un d’aquests grupuscles, en una acció aïllada, ha agredit un jove", afegeix el comunicat que explica amb tot luxe de detalls, i mapa inclòs, el camí que han seguit els grups radicals des de la plaça d'Artós fins al centre de la ciutat.

mapa mossos

I igual que han fet els Mossos, justifiquen que no s'hagi evitat que els radicals arribessin al centre al fet de manca d'efectius: "El nombre d’efectius policials disponibles avui, que havien d’atendre diverses convocatòries arreu de Catalunya, impossibilitava aplicar les estratègies habituals d’encapsular els grups a l’inici de la manifestació. És per això que els Mossos d’Esquadra han optat per aplicar l’estratègia de controlar permanentment l’evolució de les manifestacions per impedir que el grup d’extrema dreta pogués arribar a Jardinets, tal com era la seva pretensió inicial en sortir de la plaça d’Artós".

El comunicat d'Interior assegura que amb l'estratègia feta servir avui s'ha complert l'objectiu: "L’objectiu d’aquesta estratègia, evitar que es trobessin i es pogués produir una baralla entre els manifestants feixistes i antifeixistes, s’ha assolit plenament, impedint-se una batalla campal i evitant mals majors".

Admeten no haver pogut evitar l'agressió, però diuen que ja està en investigació: "L’estratègia no ha pogut evitar una agressió aïllada a un jove, però les imatges de què es disposa han permès a Mossos d’Esquadra iniciar una investigació per identificar i posar a disposició judicial als autors de l’agressió".