Els Mossos d'Esquadra han resolt quatre investigacions que es van iniciar a causa de les agressions, per raons ideològiques, que van patir diversos ciutadans durant o al final de manifestacions unionistes convocades en les últimes setmanes. Les denúncies i les declaracions de testimonis han permès identificar com a presumptes agressors sis persones. 

Les agressions van tenir lloc el 22 de setembre, a la Travessera de Gràcia després d'una protesta no comunicada on els manifestants es van congregar gràcies a la crida d'organitzacions d'extrema dreta com Generación Identitaria, Dolça Catalunya o Democracia Nacional; el 8 d'octubre després de la manifestació convocada per Societat Civil Catalana, i el 27 d'octubre al centre de la ciutat després d'una altra marxa.

Per cridar "independència"

El primer fet va succeir durant una mobilització no comunicada que va transcórrer al carrer Marina i fins a la Travessera de Gràcia, davant la caserna de la Guàrdia Civil. Un jove va cridar "independència" i, com a reacció, alguns manifestants s'hi van encarar i el van colpejar. 

La policia ha identificat els agressors, de Vila-Seca, com a presumptes autors d'un delicte de lesions amb l'agreujant de discriminació per raons ideològiques. Aquestes dues persones també van participar, el mateix dia al seu lloc de residència, en un altre incident quan es van encarar amb tres persones que enganxaven cartells, els van requisar i trencar el material, a més d'agafar-los pel coll, amenaçar-los i empentar una dona per evitar que enregistrés cap imatge amb el telèfon mòbil. 

Els Mossos els identifiquen gràcies a les xarxes socials

El segon cas va tenir lloc el 8 d'octubre durant la manifestació convocada per SCC a la Via Laietana. Després de la mobilització, gràcies a les imatges que circulaven per les xarxes socials, es va identificar els dos agressors, residents a Badalona i Santa Coloma de Gramenet, que just abans havien realitzat salutacions nazis davant els mitjans de comunicació.

scc mani 696x492

Xoc de trens

I l'últim va ser el 27 d'octubre, després d'una convocatòria comunicada que va recórrer el centre de la ciutat. Davant d’un bar del carrer Mallorca, un grup de persones que estaven a la manifestació es van encarar amb un grup antagònic i, com a resultat d'aquest enfrontament, dues persones de la manifestació van increpar i posteriorment agredir una persona.

Un dels agressors és una dona de Rubí que ha estat investigada com a presumpta autora d'un delicte contra l'exercici de drets fonamentals i llibertats públiques. L’altra, a més de cometre el mateix delicte, també ha estat investigada com a presumpta autora d'un delicte de lesions lleus amb l'agreujant d'odi.

Els investigats tenen antecedents i són de nacionalitat espanyola

Els implicats en el primer cas tenen antecedents per amenaces i lesions, maltractaments en l'àmbit de la llar, diversos robatoris amb força i per amenaces. En el segon, pels delictes de falsificació documental i d’usurpació d’estat civil i també per amenaces. I en el tercer, per robatori amb força a l'interior d'un vehicle i per atemptats als agents de l’autoritat, incloent maltractaments en l'àmbit de la llar. Tots els investigats són de nacionalitat espanyola. 

Actualment, els Mossos estan investigant conjuntament amb la Fiscalia d’Odi i Discriminació, vuit casos per agressions a persones per motius ideològics.