Els unionistes han fet una crida per concentrar-se a les places dels ajuntaments i així protestar contra el referèndum d'aquest diumenge i contra el Govern català. A Barcelona s'han trobat unes 250 persones a la plaça de Sant Jaume que, dirigint-se al Palau de la Generalitat, han fet càntics com "Viva Espanya" i "Catalunya és Espanya". Tot i que hi havia algunes banderes catalanes, les superaven les espanyoles.

S'han produït alguns incidents com agressions quan alguns transeünts han fet proclames independentistes. La policia ha intervingut per apartar-los de la multitud. A Catalunya també s'han concentrat a Reus, on els manifestants han cridat "Puigdemont a la presó" en diverses ocasions. Aquí, la concentració ha acabat topant amb una petita concentració antifeixista i amb un assaig convocat per la colla castellera dels Xiquets de Reus.

Separats per un cordó policial dels Mossos d'Esquadra, el centenar de persones que han respost a la crida de la plataforma Movilízate contra el Separatismo han intercanviat càntics amb la resta de persones que s'ha concentrat. Malgrat algun moment de tensió i alguns insults entre assistents a banda i banda, no hi ha hagut cap incident. Algunes de les consignes dels defensors de la unitat d'Espanya i contraris al referèndum han estat contestades amb fortes escridassades i xiulades. Amb tot, els manifestants unionistes han insistit a assenyalar que se senten tan catalans com espanyols i han aplaudit l'aixecament dels castells i el paper de la policia catalana.

unionistes Madrid   Twitter

Pel que fa a Madrid, la Fundació de Defensa de la Nació Espanyola ha organitzat una trobada a la plaça de la Cibeles, que ha comptat amb la presència i el suport d'Esperanza Aguirre, sota el lema "per la unitat d'Espanya i en defensa de l'estat de dret". També aquest matí, al Centre Cultural Blanquerna, que és la delegació de la Generalitat a Madrid, hi ha prevista una protesta per reivindicar que "els ciutadans catalans són Espanya", organitzada per la plataforma Units, Lliures, Iguals i Solidaris.