El mosso que va dir a un agent rural "la república no existeix, idiota" ha al·legat que aquest pronunciament sobre la República és una dada "absolutament objectiva" reconeguda "unànimement fins i tot pels mateixos polítics imputats en el procediment que se segueix davant del Tribunal Suprem". 

Així consta en l'escrit de defensa en el marc de l'expedient que el Departament d'Interior li ha obert per aquella qüestió, pel qual podria ser sancionat amb una falta lleu. Sobre l'insult que el mosso va dedicar a l'agent rural, ha assegurat que que no tenia ànim d'ofendre'l. El mosso ha afegit que ho va dir després de deu hores de feina amb unes condiciones "límit".

L'incident entre els dos va ser arran que l'agent demanés ajuda a l'agent rural, funcionari com ell, per apaivagar uns manifestants, però aquest li va contestar que ell defensava la república, a la qual cosa el mosso va respondre amb la frase que es va fer viral i que ara és objecte d'investigació.

A l'escrit de defensa, l'advocat del mosso subratlla que tant l'agent investigat com un altre company, que ha declarat en el marc de l'expedient, coincideixen en l'actitud "hostil" dels manifestants, en una situació que va durar diverses hores.

A les declaracions, ambdós agents relaten moments de crispació amb manifestants trencant cordons policials, insultant-los o llançant objectes o tanques a les forces de l'ordre, i amb punts àlgids de concentració de persones amb entre 3.000 i 4.000 persones. També coincideixen en el fet que van treballar deu hores seguides, en una situació de forta tensió perquè, a més, sentien per ràdio interna que en altres punts de la ciutat els enfrontaments dels manifestants amb els Mossos havien provocat lesions a alguns agents.

En aquest context, l'agent investigat, que formava part d'un cordó policial a Via Laietana de Barcelona, va estar durant tres hores "cos a cos" amb els manifestants, en unes condicions que el seu advocat considera "límit". L'agent també està acusat d'haver proferit l'expressió 'fills de puta', que el seu advocat afirma que no es referia a les persones que es manifestaven pacíficament sinó als manifestants que creaven aldarulls, increpaven i agredien "verbalment i físicament" els policies.

El mosso apunta a l'agent

Finalment, la defensa considera que, en aquest cas, l'actitud "greu" és la de l'agent rural, que essent un funcionari no va voler ajudar un company que així li ho reclamava. Per això reclama que s'investigui si el Departament d'Agricultura ha obert expedient sancionador a aquest agent "per haver acudit a una manifestació amb uniforme reglamentari i adoptant una actitud clarament hostil cap a funcions de Mossos d'Esquadra que feien la seva feina".​