Insòlit. L’agent dels Mossos d’Esquadra que va pegar a l’exvicepresident del Parlament, Josep Costa, ha declarat davant del jutge, aquest dimarts, que no només va picar-li amb la porra a ell, sinó també a totes les persones que posaven les mans a les tanques i les movien, en la protesta contra la cimera hispanofrancesa a Barcelona, el passat 19 de gener, a Montjuïc. En sortir de la declaració, Costa, que exerceix d’advocat acusador en la seva denúncia, ha explicat que l’agent ha manifestat al jutge  que seguia l’ordre d’un sotsinspector de picar a les mans de manifestants, per mantenir el control de la protesta, malgrat que en la zona on era Costa no hi havia cap aldarull. Costa també ha precisat que no va haver cap persona que resultés ferida, com ell. Tres testimonis també han declarat aquest dimarts davant del titular del jutjat d’instrucció 29 de Barcelona, i han corroborat l’agressió a Costa i que va ser només a ell.

En l’interrogatori, l’agent només ha contestat les preguntes del magistrat i del seu advocat, Josep Maria Florença, del sindicat SAP-Fepol. En els interrogatoris no s’ha presentat cap representant de la Fiscalia. L’agent ha indicat que seguia un ordre d’un superior, i el seu advocat ha insistit a preguntar-li a ell i als testimonis si va haver-hi incidents en una zona de les escales. Dos dels testimonis han aportat al jutjat els vídeos que van enregistrar aquell dia, i amb el qual es va poder identificar l’agent, ara investigat. Costa l’acusa de tres delictes: contra la integritat moral, lesions i contra l’exercici dels drets cívics. La protesta ciutadana i independentista no va causar greus aldarulls, però els agents, es van posar els cascos, van repartir cops de porra a algun manifestant.

Un testimoni multat per Interior

 Josep Rafael és un dels dos ciutadans que va enregistrar l’agent que va agredir Josep Costa, el qual ha estat sancionat pel Departament d’Interior amb una multa de 600 euros, amb l’excusa de la llei mordassa. Josep Rafael ha explicat que no va ser identificat en la manifestació, que "va veure com l'agent pegava Costa amb una porra extensible", i que va ser multat quan va aportar el vídeo al jutjat, amb la seva identificació. Ernest també va enregistrar l’agent dels Mossos, però no ha rebut cap multa, i a Twitter s'ha  solidaritzat amb Josep Rafael i ha criticat Interior.

 

La defensa de l’agent ha indicat que ara aportarà documentació a la causa, i en funció del que sigui, Costa pot demanar més proves o que el cas vagi a judici.

 

En la imatge principal, Josep Costa i tres testimonis, entren a la Ciutat de la Justícia, aquest dimarts. / Foto: ACN