El titular del jutjat d’instrucció 29 de Barcelona ha citat a declarar com a investigat l’agent dels Mossos d’Esquadra, acusat d’agredir Josep Costa, advocat i expresident de la mesa del Parlament, pel pròxim 13 de juny.  Costa va denunciar que l’agent va donar-li un cop de porra a les dues mans, durant la manifestació contra la cimera hispanofrancesa a Barcelona, el passat 19 de gener. “Va ser un càstig corporal”, va afirmar Costa, que va ratificar la denúncia al jutjat el març passat. El magistrat Santiago Garcia ha citat pel mateix dia tres testimonis que ha aportat Costa i que van presenciar com l'agent l'agredia.

El jutge, a més, ja va derivar Josep Costa al metge forense per valorar les lesions patides en els dos dits índex.  L'advocat ha aportat a la causa imatges i vídeos de l’agressió, i els seus autors han estat també cridats a declarar com a testimonis. L’agent dels Mossos ha estat identificat perquè duia en un lloc visible de l'uniforme el seu número d’identificació, com obliga la norma, malgrat que a voltes són tapats quan es posen armilles. Costa l’acusa de tres delictes: contra la integritat moral, lesions i contra l’exercici dels drets cívics. La protesta ciutadana i independentista no va causar greus aldarulls, però els agents van repartir cops de porra en distints moments.

Les mans a les tanques

En la declaració al jutjat, Josep Costa va detallar que era a la manifestació i que tenia les dues mans agafades a una tanca de seguretat que tenia davant, i de sobte, l’agent va picar-li a les mans amb la porra i li va dir que ja l’havia advertit que tragués les mans d'allà. En una punta de la protesta hi havia certs incidents, però no en la zona on estava l’excàrrec parlamentari. Tampoc estava en perill la seguretat de l’agent, que és quan tenen permès usar les defenses. “Em podia haver posat una multa, però va ser un càstig corporal, que crec que ja no existeixen des de l’edat mitjana”, va declarar Costa en sortir del jutjat. En un dels dits, el cop va causar-li una ferida oberta amb sang, tot i portar guants, i li ha quedat un bony i l’altre el té inflamat. Costa desconeix si l’agent sabia qui era o no, però només el va agredir a ell, va assegurar. És previst que el 13 de juny, en el seu interrogatori, l’agent dels Mossos aclareix la seva actuació.

La nova i finalment completada identificació dels agents de la policia catalana en els seus uniformes i cascos, especialment les unitats d’antiavalots, ha estat una reclamació històrica d’entitats de drets humans, com Irídia, per tal que les seves actuacions no quedin impunes, com ha passat en manifestacions multitudinàries, especialment contra la sentència del Tribunal Suprem als líders independentistes, el 2019.