La Divisió d'Afers Interns dels Mossos d'Esquadra ha suspès de sou i feina l'agent del cos que ahir va ser detingut a Lleida en una operació policial contra el blanqueig de capitals. Però la cosa no només es queda aquí. L'agent, que va ser testimoni protegit en la causa del Primer d'Octubre, és simpatitzant de l'extrema dreta de Vox. És així fins al punt que el Diari Segre ha publicat vídeos en els quals apareix l'agent en manifestacions del partit de Santiago Abascal. Tot i que el mosso detingut va argumentar que la trobada amb el líder de Vox havia sigut casual, es pot veure que el míting és en un espai tancat. 

A més, no hauria anat a l'acte com a simpatitzant, sinó com a col·laborador del responsable de seguretat de l'acte, qui és íntim amic seu. De fet, tots dos estan involucrats en un altre cas de l'any 2015, que es basava a passar dades informatitzades d'arxius policials. Entre elles, antecedents policials o propietats de vehicles i les passava a persones vinculades a l'òrbita de Vox. En aquest últim cas, el mosso va ser expedientat i suspès de sou i feina durant quinze dies.

Tanmateix, la relació entre el mosso detingut i Vox no acaba aquí. Té relació de negocis amb un conegut empresari lleidatà. Això va facilitar que un acte del partit d'extrema dreta se celebrés en un restaurant d'aquest empresari, ja que els de Santiago Abascal no trobaven cap local per fer-lo. 

El mosso ha comparegut aquest dimecres davant del jutjat de guàrdia de Lleida, que ha acordat la seva llibertat provisional i la retirada de passaport, la prohibició de sortir del país i l'obligació de personar-se periòdicament als jutjats. Per la seva part, la Fiscalia havia sol·licitat per a l'acusat la presó provisional comunicada eludible amb una fiança de 60.000 euros. La causa està oberta pels suposats delictes de blanqueig de capitals i falsedat documental, segons ha informat el TSJC.

Testimoni en la causa del Primer d'Octubre 

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil van detenir aquest dimarts l'agent en una operació policial contra el blanqueig de capitals a Lleida. El detingut va ser testimoni protegit en la causa de l'1-O, en la qual va declarar que els Mossos tenien ordres de controlar la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Això va provocar que s'obrís una causa penal contra el comissari Xavier Monclús i tres comandaments més per suposada inacció en el dispositiu per impedir la celebració del referèndum a Ponent.

Tot i que el jutjat va acabar arxivant el cas, es va investigar els comandaments per suposats delictes de desobediència, falsedat documental i revelació de secrets. A més, la Guàrdia Civil va escorcollar la comissaria de Lleida el 19 d'octubre del 2017 per buscar informació. La Fiscalia va recórrer davant de l’Audiència perquè, segons la Guàrdia Civil, “van col·laborar de forma activa en el referèndum il·legal servint les seves dotacions per identificar i revelar la posició de la resta de cossos i donar auxili a les associacions civils”, fet que va desestimar el tribunal, que va exculpar els comandaments.

620 quilos de cocaïna

Feia temps que se l'estava investigant des d'Afers Interns i Vigilància Duanera perquè portava un ritme de vida molt elevat amb importants despeses econòmiques i se'l relaciona amb irregularitats en subhastes i afers immobiliaris. L'escorcoll policial es va fer des de primera hora a casa del mosso detingut, un xalet reformat i d'alta gamma situat al carrer Magí Morera de la capital del Segrià. A banda del detingut, la policia es va endur del domicili diverses caixes amb documentació.

Tot plegat en el marc de l'operació Street-22, la causa de partida de cocaïna més gran intervinguda a les comarques de Ponent. Concretament, els Mossos han intervingut fins a 620 quilos de cocaïna, valorada en 22 milions

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!