Espanya hauria evitat la mort de 24.000 persones si hagués avançat 5 dies el confinament, segons informa el diari L'indépendant, que cita un estudi de la web especialitzada Coronarealtime.github.io.

Segons l'estudi, Espanya tindria actualment només 2.528 morts per Covid-19 davant dels 26.837 que el govern espanyol va informar a principis de setmana, si s'hagués decretat 5 dies abans el confinament, que no es va establir fins al 14 de març.

L'estudi confirma la tesi del president Quim Torra, que va defensar el confinament total des de principis de març, 15 dies abans que ho decretés el govern espanyol, que havia assumit totes les competències.

L'indépendant

Segons L'indépendant, si el confinament s'hagués avançat una setmana -al 7 de març- no s'haurien produit les manifestacions del 8 de març, del Dia de la Dona, ni tampoc l'acte massiu del partit ultra Vox a Vistalegre (Madrid), o els partits de Lliga i tots altres esdeveniments multitudinaris d’aquell diumenge  Amb aquest criteri el nombre actual de morts seria de 1.064 com a màxim, segons aquest estudi. 

Amb un avançament de dos dies més, el 4 de març, l’estudi estima que el nombre total de morts no passaria de 315.

Amb aquest criteri tot indica que era essencial prendre decisions des del primer moment, i que les conseqüències per cada dia d'endarreriment eren nefastes. "Si el govern espanyol hagués endarrerit el confinament de la població un sol dia més, s’haurien registrat ja un total de 46.631 morts, 16.000 més que la xifra oficial. A aquest ritme, si el confinament s'hagués endarrerit 6 dies més hauria provocat 18 vegades més morts", afirma.