El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha suspès el ple que havia de celebrar aquest matí per la mort de la vocal Victoria Cinto Lapuente a Sant Sebastià als 63 anys. Fonts de l'òrgan de govern dels jutges han informat de la mort de la vocal aquest matí. Aquest dijous el Ple del CGPJ havia d'estudiar la proposta de nou vocals de valorar si es pot sol·licitar al Congrés que obtingui un informe de l'òrgan de govern dels jutges sobre la reforma plantejada pel grup parlamentari socialista, per poder nomenar a dos magistrats del Tribunal Constitucional. Si més no, a causa de la mort de Cinto el Ple ha quedat suspès i se celebrarà en una data encara per determinar.

La mort de Victoria Cinto reforça encara més la majoria conservadora al CGPJ, que porta més de tres anys amb el mandat caducat pel bloqueig del PP en la seva renovació. El CGPJ comunicarà ara al Congrés la mort de Cinto, tot i que la falta d'acord entre PSOE i PP previsiblement impedirà la substitució. María Victoria Cinto Lapuente va ingressar a la carrera judicial el 1987, havent exercit en jutjats de Sant Sebastià i a l'Audiència Provincial de Guipúscoa. Des de desembre de 1999 a juny de 2010 va presidir l'Audiència Provincial de Guipúscoa i després va ser viceconsellera de Justícia del País Basc entre 2010 i 2012. El 2013 va ser nomenada vocal del Consell a proposta del PSOE.

Qui ocuparà el seu lloc?

Hi ha moltes possibilitats que ningú no ocupi el seu lloc de vocal al CGPJ i que aquest quedi buit fins que els partits aconsegueixin assolir un acord per renovar l'òrgan. De fet, el mes de març passat, es va jubilar el vocal Rafael Fernández Valverde i la Mesa del Congrés dels Diputats ja va descartar la seva substitució. En aquella ocasió el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes va demanar activar el procés de substitució però la Mesa el va rebutjar argumentant que són els 20 consellers els que estan en funcions ja que el seu mandat va acabar el desembre de 2018.

La Mesa que presideix la socialista Meritxell Batet va demanar un informe jurídic per veure quins passos havia d'adoptar i els lletrats van concloure que no es procedia a posar en marxa el procés de substitució perquè no es tracta d'un cessament anticipat d'un vocal en plenes funcions, sinó que tot el Consell té el mandat vençut. En aquest informe els serveis jurídics recordaven que els vocals suplents de Fernández Valverde van ser elegits fa nou anys i amb idea d'un mandat de cinc anys, mentre que ara estarien en funcions, com els altres, i només fins que es produeixi la renovació conjunta, que continua pendent. "La qual cosa pot portar a qüestionar que es mantinguin les condicions originals tant de la designació dels suplents com l'acceptació per aquests de la mateixa", indicaven.