El periodista Ramon Pedrós i Martí ha mort aquest dimarts a l'hospital Sant Joan de Reus als 74 anys d'edat després d'una llarga lluita contra el càncer, segons han confirmant a ElNacional.cat fonts de la família.

Pedrós, nascut a Lleida el 1947, va desenvolupar una llarga trajectòria professional, en la qual destaca la seva etapa de deu anys com a director del gabinet de premsa de l'aleshores president de la Generalitat Jordi Pujol, entre el 1988 i el 1998. 

A més del periodisme, Pedrós va destacar com a editor, poeta, assagista i professor universitari. Es va llicenciar en Filosofia i Lletres a la Universidad Pontificia de Comillas i posteriorment va cursar Periodisme a l'Escola Oficial. El 1971 es va incorporar com a redactor al diari ABC, a la vegada que exercia com a professor a la Universitat Complutense de Madrid.

El 1976, als inicis de la Transició política espanyola, va ser el primer corresponsal d'ABC a Moscou i va ocupar la delegació de TVE a la capital soviètica i la corresponsaqlia de l'agència EFE. Iniciava així un periple internacional que el va portar el 1980 a Washington com a corresponsal i delegat de la cadena pública de televisió espanyola i,  posteriorment, a Brussel·les. Desembarcarà després a Barcelona, on va ser delegat d'EFE a Catalunya, entre el 1986 i 1988.

ramón pedros jordi pujol alfonso sobrado 1986   efe

Ramon Pedrós -a l'esquerra de la imatge- amb el presidents Jordi Pujol i el periodista Alfonso S. Palomares en una visita a l'agència EFE / EFE

Els viatges amb Pujol arreu del món

El 1988, el president de la Generalitat i líder de la coalició nacionalista CiU, Jordi Pujol, va nomenar Pedrós director del gabinet de premsa de Presidència, responsabilitat en la qual va romandre durant una dècada. Pedrós va tenir un paper decisiu en el programa de viatges i contactes amb alguns dels primers mandataris polítics i econòmics internacionals que va desplegar Pujol per potenciar la imatge de Catalunya al món. El 2020, Pedrós, autor de diversos llibres, recolliria aquella etapa en una trilogia que comença amb l'exitós La volta al món amb Jordi Pujol, seguit de Jordi Pujol a les Espanyes: de Madrid al Tròpic de Capricorn (2003) i Jordi Pujol, cara y cruz de una leyenda (2004). 

Després de deixar la Generalitat, Pedrós va ser subdirector del Grupo Recoletos, va dirigir Metro News a Espanya, el Diari de Tarragona i La Mañana, de Lleida.

Ramon Pedrós, que actualment residia a Cambrils, estava casat en primeres nupcies amb Liubov Shatarskaya i era pare de dos fills, Miquel i Jordi Pedrós Shatarski. Fa quatre anys es va casar amb Marisol Mañé Cumbres.

La cerimònia de comiat, de caràcter laic i oberta a qui desitgi assistir, se celebrarà aquest dimecres al tanatori Mémora de Cambrils. 

Imatge principal: el periodista Ramon Pedrós, ex cap de premsa de Jordi Pujol