L'històric dirigent comunista Paco Frutos ha mort als 80 anys a Madrid a causa d'un càncer, segons han informat fonts del Partit Comunista d'Espanya (PCE). Frutos va ser secretari general del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), del Partit Comunista d'Espanya (PCE), i coordinador general d'Izquierda Unida (IU).

Francisco Frutos Gras, nascut a Calella el 1939, va iniciar-se com a líder sindical de CCOO. En les primeres eleccions democràtiques, va entrar al Parlament de Catalunya com a diputat pel Partit Socialista Unificat de Catalunya, del que n'acabaria sent secretari el 1981. Després de tensions internes amb el partit, va traslladar-se a Madrid on va ser secretari general del PCE de desembre del 1998 a novembre del 2009, així com diputat per Esquerra Unida al Congrés des del 1993 fins a les eleccions del 2004.

Líder històric d'esquerres

Paco Frutos va compartir militància amb Julio Anguita, excoordinador general d'Izquierda Unida, exsecretari general del PCE i exalcalde de Còrdova entre 1979 i 1983, mort aquest mes de maig als 78 anys.

Anguita va deixar la Secretaria General del PCE el desembre de 1998, on va anar succeït per Francisco Frutos, que a finals de 1999 va assumir la candidatura d'IU a la presidència del govern espanyol a què va renunciar Anguita al·legant raons de salut després de patir un problema cardiovascular.

EuropaPress 3251762 frutos ex secretario general pce acto republica

L'exsecretari del Partit Comunista, Francisco Frutos. / Europa Press

En aquelles eleccions, IU va perdre 13 diputats i la meitat dels seus electors després de firmar un acord amb el PSOE. Tot i la derrota electoral, Frutos va ser elegit com a coordinador de la formació d’esquerres.

El 2002 va ser de nou elegit com a secretari general del PCE i no va ser fins deu anys després que no va anunciar que deixava la primera línia del partit. Frutos va justificar que se sentia cansat i va advertir que no es presentaria per a reelecció.

Defensor de l'unionisme i figura incòmode pel PCE

En els últims anys, l'exlíder del PCE es va mostrar com un ferm defensor de l'unionisme i gran crític amb l'independentisme. Ja el 2014 va ser un dels signants del manifest d'esquerres a favor de l'unitat d'Espanya i en contra del procés. Durant el 2017, va ser una de les veus de l'esquerra més crítiques amb el procés independentista i, de fet, es va enfilar a l'escenari per parlar al final de la multitudinària manifestació del 29 d'octubre a Barcelona organitzada per Societat Civil Catalana.

Les declaracions de Frutos a la manifestació, però, no van agradar al Partit Comunista d'Espanya (PCE) "El PCE no és present a la manifestació de Societat Civil Catalana, Paco Frutos no ens representa i des del Comitè Federal reprovem la seva actitud", va manifestar el PCE al seu compte de Twitter.

Commoció a les xarxes

Un dels polítics que han lamentat la seva mort ha estat el líder del PSC, Miquel Iceta, que ha lloat que lluités "per les seves idees i mai temés anar a contracorrent". "Que la terra li sigui lleu i que el seu compromís segueixi guiant a qui busca la justícia social", ha escrit a Twitter.

Frutos va participar, durant la campanya electoral del 2017, en un acte de suport a la candidatura del socialista Miquel Iceta en considerar-la com la resposta d'esquerres contra l'independentisme. Tot i això, al final l'exsecretari del PCE va optar per demanar el vot per a Recortes Cero al considerar-lo "el vot útil de l'esquerra que diu no a la independència".