El jurista Joaquim Ferret Jacas ha mort avui, segons ha informat el Col·lectiu Praga, del qual havia estat un dels impulsors. Ferret era catedràtic emèrit de Dret administratiu a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

El Col·lectiu Praga ha fet un fil a la xarxa recordant el seu llegat. "Compromès amb el país, per la via del diàleg, la tolerància, la reflexió, el dret i la democràcia. Integrava la nostra comissió permanent, on deixa un enorme buit. Continuarà per tant com a referència inesborrable per a tots nosaltres. Volem participar el nostre condol a la seva esposa, la professora Maite Costa, a la seva família, amics, col·legues i, sense faltar, al nostre company, el seu nebot, Marc Marsal. Que la terra li sigui lleu. La vetlla, demà, matí i tarda, al Tanatori de Sant Gervasi. El comiat, dissabte a les 9,30 hores", ha indicat.

Joaquim Ferret, que va ser director de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya, era també expert en municipis i ens locals.

El Col·lectiu Praga és una iniciativa impulsada per una quarantena de catedràtics i professors de dret per contribuir amb arguments jurídics al debat sobre l'exercici del dret a decidir. Es va presentar el 19 de setembre de 2013 i inicialment estava format per 15 catedràtics i més de vint professors universitaris, tot i que actualment el formen més de 45 professors.

El març de 2017 va promoure la signatura d'un manifest en favor d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya, remarcant que la Constitució espanyola del 1978 pot encabir una consulta d'aquesta mena. Aquest manifest el van signar més de 500 professionals i professors de Dret.

Aquest col·lectiu, juntament amb l'associació Drets, va promoure el novembre del 2017 la presentació de dos recursos al Tribunal Suprem contra l'aplicació de l'article 155 de la Constitució que intervenia Catalunya. Un dels recursos era per la presumpta vulneració dels drets dels diputats i el segon per la dissolució del Parlament de Catalunya per un òrgan no competent. Els recursos van ser admesos a tràmit per la sala tercera del contenciós administratiu del Tribunal Suprem, però van ser desestimats.