L'històric dirigent socialista, cofundador del PSC i exvicepresident del Parlament Europeu Josep Verde i Aldea ha mort aquest dimecres als 88 anys, han informat el partit i la Fundació Rafael Campalans.

Es va llicenciar en Dret a la UB, va cofundar el Grup Cristià de Defensa i Promoció dels Drets Humans, va ser membre actiu de Justícia i Pau, i el 1974 es va integrar a Reagrupament Socialista i Democràtic de Catalunya de Josep Pallach, que després es va transformar en PSC-Reagrupament (PSC-R).

Va ser secretari general del PSC-R en morir Josep Pallach i en el moment de la unió socialista que va donar lloc al PSC (1978), per la qual cosa va ser un dels fundadors del partit, ja que amb ell es va impulsar la confluència del PSC-R, el PSC-Congrés i la Federació Socialista Catalana del PSOE.

Vicepresident del Congrés

També va ser coredactor de l'Estatut de Catalunya de 1979, secretari de relacions polítiques de l'executiva i del consell nacional del PSC, i va sortir elegit el 1978 i el 1982 diputat del Congrés, on va ocupar una de les vicepresidències.

A més, va ser membre del Consell Europa del 1979 al 1986, any en què el van elegir diputat del Parlament Europeu, que va vicepresidir des de 1992 fins a 1999.

Creu de Sant Jordi de la Generalitat

La Generalitat li va concedir la Creu de Sant Jordi el 2011, sent president del Govern Artur Mas (CDC).

Per tot això, el PSC ha expressat el seu més sentit condol als familiars i amics en morir "un referent de l'esquerra catalana", com ha dit la Fundació Rafael Campalans, que el considera un referent socialista.

A més, la fundació –vinculada al PSC– ha destacat especialment la feina de mesos que el va unir a ell per preparar un llibre El PSC (Reagrupament). L'opció socialdemòcrata catalana (1974-1978) presentat el març del 2011 al costat de José Montilla, Isidre Molas, Joan Majó i Marcel Gabarró.

La mort de Verd i Aldea ha coincidit amb la mort d'un altre dirigent socialista, l'exministre José Antonio Alonso.