El polític català, Josep Sendra i Navarro, ha mort aquest divendres als 89 anys, segons han informat JuntsxCat Tarragona a través de les seves xarxes socials. Sendra va ser diputat de Convergència Democràtica de Catalunya al Congrés dels Diputats en les primeres eleccions després del Franquisme, i va formar part de la Comissió dels Vint encarregada de redactar l'Estatut d'Autonomia del 1979, també conegut com l'Estatut de Sau.

Posteriorment, entre 1984 i 1992, Sendra va ser diputat al Parlament de Catalunya. I el 2016 va rebre la creu de Sant Jordi de la mà del president Carles Puigdemont. Des de l'exili, Puigdemont ha volgut recordar la figura del polític català. "Descansi en pau en Josep Sendra, tarragoní de pedra picada que va servir Catalunya amb convicció, fermesa i lleialtat", ha escrit el president en una piulada. El fill de Josep Sendra i exdiputat de Junts per Catalunya, Jordi Sendra,  ha agraït les paraules de Puigdemont i ha assegurat que el seu pare "estimava Tarragona i Catalunya amb passió".

TUIT Puigdemont Josep Sendra

"Valent, patriota"

Josep Sendra i Navarro va néixer a Tarragona el 1932 i s'inicià en l'àmbit associatiu de la ciutat com a president del Casal Tarragoní (1969-1977) i del patronat de Nostra Senyora de la Mercè d'ajut a presos (1973-1977). Fins al 1977, Sendra també va ser el vicepresident d'Òmnium Cultural del Tarragonès. 

Pel que fa a la trajectòria política, el 1974 s'afilià a Convergència Democràtica de Catalunya i entre 1985 i 1990 fou president de la Mesa del Consell Nacional del partit. En les primeres eleccions espanyoles després de la mort de Francisco Franco, el 1977, Josep Sendra fou elegit diputat per Tarragona en la coalició del Pacte Democràtic per Catalunya.

Sendra formà posteriorment part de la Comissió dels Vint, el grup de diputats i senadors de les Corts espanyoles encarregat de redactar el projecte de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. El setembre de 1978, els representants es van reunir al Parador de Turisme de Vilanova de Sau, on pràcticament van enllestir la seva feina i el 20 de desembre van lliurar el text definitiu al president Tarradellas. Per això, l'Estatut també es coneix com l'Estatut de Sau.

També fou tintent d'alcalde de Sanitat i Medi Ambient a l'ajuntament de Tarragona i, més tard, elegit diputat per la circumscripció de Tarragona a les eleccions al Parlament de Catalunya de 1984 i 1988.

Sendra fou nomenat fill predilecte de la Ciutat de Tarragona (2006) i Tarragoní de l'Any (2009), i el 2016 rebé la Creu de Sant Jordi. "Per als que venim de Convergència, Josep Sendra i Navarro ha estat un referent absolut en la defensa de la causa de Catalunya i la seva llibertat. Valent, patriota, insubornable. Gràcies per aquest impressionant testimoni de vida", ha escrit l'exconseller Josep Rull en una piulada.