El fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, ha mort aquest dilluns al matí, amb 69 anys.

El funeral serà demà al matí al tanatori de Sant Gervasi, on aquesta tarda s'obrirà la sala de vetlla.

Tot i que no havia transcendit que tingués cap malaltia greu, Romero de Tejada tenia leucèmia i aquesta darrera setmana havia empitjorat la seva salut per una pneumònia, segons fonts del ministeri públic, i finalment aquest matí ha mort. Només fa nou dies que el seu superior, el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, moria a l'Argentina a conseqüència d'una infecció. Avui, inesperadament, ha mort el fiscal en cap de Catalunya.

L'anunci de la mort s'ha fet públic a partir d'un tuit del ministre de Justícia, Rafael Catalá.

Catalá ha aprofitat per enviar "el seu afecte" a la família i companys, a més ha afegit que es tracta d'una "gran pèrdua per a la justícia i la Fiscalia".

Passaran setmanes fins que no es pugui nomenar un nou Fiscal en cap de Catalunya.

Primer la vacant s'ha de publicar al BOE i sortir a concurs. Després s'ha de reunir el Consell Fiscal i el fiscal general de l'Estat, que encara no està nomenat, per proposar un candidat que ha de nomenar el govern.

De moment, el tinent fiscal de la Fiscalia Superior de Catalunya, Francisco Bañeres, substituirà Romero de Tejada.

El fiscal del 9-N

José María Romero de Tejada va estudiar Dret a la Universitat de Barcelona. El 2003 el nomenen fiscal superior de Catalunya després de la dimissió de Martín Rodríguez Sol, que s'havia mostrat a favor del dret a decidir i havia fet unes declaracions públiques en què deia que creia que era legítim que el poble català pogués preguntar sobre el seu futur.

Romero de Tejada el va substituir i un any després va ser qui va presentar la querella pel 9-N per la qual s'ha condemnat Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau.

Una de les últimes actuacions de Romero de Tejada va ser ordenar al major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, actuar contra la preparació del referèndum de l'1-O, així com l'encàrrec d'aquest cos que acudís a tots els centres de votació publicats per la Generalitat per advertir els seus responsables que cedir aquests locals era delicte.

La Fiscalia Superior de Catalunya també va ser la responsable que el Ministeri de l'Interior, a través de la secretaria d'Estat de Seguretat, assumís la coordinació de tot l'operatiu policial per impedir la celebració de l'1-O.

José María Romero de Tejada era germà del que va ser secretari general del PP de Madrid entre 1996 i 2004, Ricardo Romero de Tejada.