Manuel Clavero Arévalo, exministre dels governs d'Adolfo Suárez i un dels impulsors de l'Estat espanyol de les autonomies, ha mort aquest dilluns a Sevilla als 94 anys, segons han avançat fonts familiars a Efe.

Com a diputat del partit d'UCD, Clavero va formar part dels governs d'Adolfo Suárez entre 1977 i 1979, primer com a ministre Adjunt per a les Regions i posteriorment com a ministre de Cultura i Benestar. Des de l'executiu espanyol, va ser un personatge clau en la creació de l'Estat autonòmic durant la transició. De fet, va ser el defensor de la idea del "cafè per a tothom" per aconseguir per Andalusia el mateix nivell d'autogovern que les regions històriques com Catalunya, Euskadi i Galícia. La falta d'entesa per aquest tema amb la postura d'Adolfo Suárez i l'UCD el van dur a la seva dimissió com a ministre i a abandonar el partit.

Clavero, catedràtic de Dret

Clavero va néixer a Sevilla el 25 d'abril de 1927 en el si d'una família catòlica. Va estudiar dret a la universitat de la seva ciutat natal, on posteriorment seria professor i Catedràtic de Dret Administratiu. 

La seva carrera política no es va iniciar fins al 1977, quan va fundar el Partit Social Liberal Andalús (PSLA) juntament amb Antonio José Delgado. El PSLA es va integrar després a l'UCD, des d'on Clavero va ser elegit dos cops com a diputat per Andalusia. Primer, el 1977, any en què també va incorporar-se al ministeri de Regiones. I després, el 1979, on va passar a ocupar el càrrec de ministre de Cultura. 

La idea del "café para todos" i la dimissió de Clavero

La trajectòria com a cap del ministeri de Cultura va ser, però, fugaç. Clavero era partidari d'atorgar a altres territoris de l'Estat l'estatut d'autogovern que la Constitució espanyola donava a les regions històriques. Principalment, perquè defensava l'autonomia de la seva Andalusia natal. Finalment, el 28 de febrer de 1980 es va celebrar el referèndum per l'autonomia andalusa, però Clavero es va mostrar contrari a la postura de l'UCD de Suárez sobre la votació.

El partit del govern i Alianza Popular van demanar el vot en blanc o l'abstenció, al·legant que el vot del sí deixaria l'autonomia a les mans de l'esquerra, que sí que es mostrava partidària de l'accés d'Andalusia a l'autonomia per la via de l'article 151 de la Constitució Espanyola. Per això, Clavero va dimitir com a ministre de Cultura i va abandonar l'UCD. Així, va deixar Madrid per tornar a la política andalusa amb la creació de l'efímer partit, Unitat Andalusa.

Després de conèixer-se la mort de Manuel Clavero, l'actual president d'Andalusia i del PP andalús, Juanma Moreno, ha assenyalat que "Clavero va ser i serà per sempre un símbol de la dignitat de poble andalús". "Ell ens va ensenyar que sentir-andalús és la millor manera de sentir-se plenament espanyol", ha volgut remarcar en una piulada.

 

Imatge principal: L'exministre d'Adolfo Suárez, Manuel Clavero, en una reunió amb el president andalús Juanma Moreno.