L'expresident del govern espanyol Adolfo Suárez va revelar l'any 1995 en una entrevista a Antena 3, inèdita fins a dia d'avui, que durant la transició no es va fer un referèndum sobre si s'havia de reinstaurar la monarquia o establir una república, perquè les enquestes deien que els partidaris del rei perdrien.

En aquesta entrevista, que publica ara La Sexta, Suárez va explicar, tapant el micròfon de solapa que portava a la camisa, que "simplement" no es va preguntar perquè "quan la major part dels caps de govern estrangers demanaven que es fes un referèndum sobre monarquia o república, feia enquestes i perdíem".

Davant la possibilitat de perdre, doncs, l'expresident va assegurar-se la monarquia "posant el Rei i la paraula monarquia a la llei". Suárez també assegurava aleshores que havia estat el socialista Felipe González qui havia demanat "als altres (als governs estrangers) que demanessin" [el referèndum]. Adolfo Suárez, que va morir l'any 2014, va assegurar a través de la Reforma Política del 1977 la permanència de la institució.