Alberto Oliart, que va ser ministre de Defensa, Sanitat i d'Indústria i Energia, entre 1977 i 1982 als successius governs d'UCD, ha mort aquesta matinada a Madrid als 92 anys, han informat a Efe fonts de la família.

Nascut a Mèrida (Badajoz) el 29 de juliol del 1928, Oliart va ser president de Ràdio Televisió Espanyola entre el 2009 i 2011. Aquest va ser el darrer càrrec públic que va exercir. 

Vinculació amb Catalunya

La seva família procedia de Catalunya -d'on van fugir per evitar la repressió- i anys després Oliart es va llicenciar en Dret per la Universitat de Barcelona el 1950.

Durant la seva carrera professional, Oliart va exercir com advocat de l'Estat, unes funcions que va abandonar entre 1965 i 1968 quan va ser director administratiu i financer de RENFE, així com secretari general de la companyia pública.

Posteriorment, però, va tornar al cos d'advocats de l'Estat en el Tribunal Suprem.

En 1973 va deixar el Suprem i va ser nomenat director general del Banco Hispano Americano, unes funcions que va desenvolupar durant quatre anys. Després, al 1977 va entrar primer cop al govern espanyol, que llavors estava en mans de la UCD i presidia Adolfo Suárez.

A partir d'aquí, va encadenar així successivament diferents carteres com la d'Indústria i Energia, Sanitat i Seguretat Social i Defensa tant amb Suárez com amb Leopoldo Calvo-Sotelo fins a 1982 quan el PSOE va accedir al Govern.

Posteriorment es va dedicar a l'advocacia i va ser membre de la Comissió Executiva del Banc Hispà Americà fins a 2009, quan amb José Luis Rodríguez Zapatero, va exercir el càrrec de president de RTVE fins al 2011.