L'exministra socialista de Cultura Carmen Alborch ha mort aquest dimecres a València als 70 anys d'edat després de combatre un llarg càncer, segons han confirmat a Efe fonts del PSOE.

Alborch, que ha mort al seu domicili, va ser diputada en el Congrés, regidora i candidata a l'alcaldia a València i directora de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM).

La política, professora i escriptora valenciana es va convertir el 1993 en la primera ministra de Cultura de la Transició en l'últim govern de Felipe González.

L'última aparició pública d'Alborch es va produir el passat 9 d'octubre, Diada del País Valencià, quan va rebre l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana. En el seu discurs, que va exercir a més com a portaveu dels guardonats, va asseverar que el feminisme "havia de ser declarat Patrimoni de la Humanitat".

En el seu currículum figuren nombroses distincions per la seva lluita per la igualtat entre dones i homes, com el Premi de Dones Progressistes, Premi Meridiana de la Junta d'Andalusia, Premi Rosa Manzano 2007 o el Premi de Gabriela Sánchez Aranda 2009.

A més també és sòcia d'honor de l'Associació Clàssiques i Modernes i de l'Associació de dones investigadores i tecnòlogues (AMIT) i ha rebut també el Premi Generant Art 2015 concedit per l'Associació Generant Art de dones artistes.