L'escriptor, advocat i director escènic Josep Maria Loperena ha mort aquest divendres a la matinada als 82 anys. Durant els anys seixanta i setanta va ser director escènic i, més endavant, un reconegut advocat d’activistes independentistes represaliats en processos a l’Audiència Nacional espanyola, i de col·lectius del sector cultural. Va ser advocat també dels Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans i de grups com el Moviment de Defensa de la Terra o Terra Lliure.

Nascut a Alguaire (Segrià) el 1938, va estudiar Filosofia i Lletres i Dret a la Universitat de Barcelona i va ser director de teatre. A finals dels 70 va deixar la direcció teatral i va dedicar-se plenament a l'advocacia. Va col·laborar en diversos mitjans de comunicació i va publicar llibres de dret i assajos sobre teatre

Com a advocat, Loperena també va ser president del Comitè de Dret Humans de l'I·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona i va ser protagonista de processos sonats durant la Transició, com els relatius a l'assalt a la caserna de Berga, l'atemptat de la Scala o l'obra La torna d'Els Joglars.

I va interposar una demanda contra José María Aznar davant la Cort Penal Internacional. Va ser l'any 2004, en nom de 14.500 actors, i va encarregar-se d'aquesta querella contra l'aleshores president del govern espanyol, per la col·laboració del seu govern en la invasió de l’Iraq. També havia representat Lluís Llach en la seva causa contra Felipe González per incompliment de la promesa que Espanya no entraria a l’OTAN, i, entre més, va intervenir en el judici pel muntatge de l’incendi al restaurant Scala de Barcelona orquestrat per l’estat espanyol.