L'històric polític maragallista Antoni Dalmau ha mort aquesta tarda a Igualada (Anoia) víctima d'un accident domèstic, als 70 anys, segons ha informat Anoia Diari. Dalmau va ser un històric dirigent del PSC, fins que va abandonar el partit el 2013 coincidint amb l'inici del procés independentista.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha donat a conèixer la notícia a la xarxa. Dalmau va ser president de la Diputació de Barcelona (1982-1987), i també va tenir una llarga activitat parlamentària. Va ser diputat (1988-1999), i allà va ocupar el càrrec de vicepresident de la cambra (1988-1995) i president de la Comissió de Política Cultural (1995-1999). També va ser regidor de l'Ajuntament de Barcelona (1983-1987) i del d'Igualada (1979-1983, 1987-1991).

Després d'abandonar el PSC, Dalmau va participar en la cadena humana per la independència celebrada aquell any. Ho va fer a Igualada, en una cadena que l'unia amb Vilanova del Camí i Santa Margarida de Montbui, i Dalmau hi va fer el parlament final.

Dalmau va néixer a la capital de l'Anoia el 13 de març de 1951. Va estudiar Dret, i va dedicar-se a la docència, a la política i a la literatura. Ha estat professor de català i professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull. Va tenir una llarga trajectòria en la gestió cultural, i va ser president de la Fundació Teatre Lliure-Teatre Públic de Barcelona, i membre de les juntes de l’Orfeó Català, la Fundació Centre Internacional de Música Antiga, la Fundació Pau Casals, i la Societat Catalana d'Estudis Històrics.

Com a escriptor, Dalmau va destacar com a especialista en la història del catarisme, en l'estudi de l'obrerisme i la violència social en el canvi de segle XIX-XX i també de la Guerra Civil espanyola.  

Tan bon punt ha transcendit la mort, s'han produït reaccions de condol.

"Avui hem donat el tret de sortida a la cavalcada de Reis d'Igualada consternats per la notícia de la mort de l’Antoni Dalmau que va ser vicepresident segon de la mesa del Parlament entre els anys 1988 i 1995. Expresso el meu més sentit condol a tota la família i amics. Descansi en pau", ha indicat Borràs.

També el primer secretari del PSC, Salvador Illa, s'ha acomiadat de Dalmau. "El meu condol per la pèrdua d’Antoni Dalmau. Una persona amb una trajectòria política i cultural de compromís amb Catalunya i el municipalisme al llarg de tota la seva vida", ha indicat. 

En un sentit similar s'ha expressat el president de la Generalitat, Pere Aragonès. "El meu condol a la família i amics d'Antoni Dalmau. Perdem un gran home de conviccions fermes i compromís fidel amb el progrés social i amb Catalunya", ha apuntat.

Aragonès1

I aquesta ha estat la reacció del president a l'exili, Carles Puigdemont. "Em sap molt de greu. Home bo, honest, culte, fidel al país. D'aquells que fan falta sempre. El meu condol a la família, als amics i a tota la gent que sent la seva pèrdua. Que descansi en pau", ha dit.

Puigdemont1