El ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, ha culpat Catalunya de no haver pogut presentar els Pressupostos Generals de l'Estat durant aquest últim trimestre. El ministre ha afirmat que confia presentar els comptes del 2018 una vegada que les eleccions a Catalunya del pròxim 21 de desembre hagin restablert la "normalitat democràtica a Catalunya".

Montoro també ha afirmat que des del govern espanyol esperen que aquest retard en la presentació dels pressupostos, que s'haurien d'haver presentat al setembre, els permeti comptar amb molts més avals i suports dels grups parlamentaris del Congrés. Perquè si no s'aprovessin els comptes, es crearia una situació d'inestabilitat política al país que Montoro vol evitar perquè seria una "gran irresponsabilitat del Consell de Ministres".

Montoro ha explicat que la intenció de l'executiu espanyol és presentar els pressupostos al Congrés el més ràpid possible per reforçar el creixement econòmic i que si no ho ha fet, és per culpa del procés.

Montoro espera aprofitar aquest retard en els pressupostos, que haurien d'haver-se presentat al setembre per acabar la seva tramitació parlamentària abans de final d'any, per incorporar el nou sistema de finançament autonòmic, ha explicat en la seva compareixença a la Comissió de Pressupostos del Congrés dels Diputats.

El ministre espera que aquesta situació es resolgui amb les eleccions de desembre perquè "a partir d'aquí" el Govern "pugui presentar com més aviat millor els pressupostos", que ja estan "molt elaborats" i "molt negociats" amb els grups parlamentaris que "es presten".

Una vegada que s'aprovin, entraran en vigor amb efecte retroactiu "i com que el retard temporal no serà molt, no causaran especial perjudici", ha assegurat.