Ser independentista és un mal del que cal protegir els catalans, equivalent a ser drogodependent. És la relació que s'extreu de les paraules del ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, en un esmorzar informatiu. El ministre ha assenyalat que seria "obligació de les autoritats" actuar a TV3 en cas de "directa o indirectament es faci promoció d'activitats il·legals", mentre ho ha comparat amb "promocionar els beneficis del consum de drogues o el contraban de tabac".

Montoro ha assegurat que "almenys" mantindran el control sobre els comptes de la Generalitat imposat el 2015, on el Govern ha d'informar mensualment sobre l'execució del pressupost. En aquest sentit, Montoro ha afirmat que no hi haurà un nou model de finançament autonòmic sense el "suport explícit" del PSOE i ha avançat que convocarà el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que abordarà la reforma del finançament autonòmic "a finals de maig o principis de juny", una vegada que s'aprovi en el Ple del Congrés el projecte de llei de pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a 2018.

Montoro ha explicat que el resultat de la feina desenvolupada pel comitè tècnic en els últims mesos se sotmetrà a criteri del CPFF els dies següents a l'aprovació de les esmenes parcials dels nous comptes públics en el Congrés, la qual cosa està previst que es produeixi en el Ple de la propera setmana, pel que es convocarà el Consell "a finals de maig o primers de juny".

No obstant això, Montoro ha subratllat que no es podrà reformar el model de finançament autonòmic si no s'explica amb el suport del PSOE, ja que el Govern no pot portar una llei "d'aquesta naturalesa" endavant amb la majoria que espera per als Pressupostos, ja que els socialistes governen en set comunitats autònomes.

"No ho podem fer si no comptem amb el suport explícit del PSOE", ha remarcat Montoro, que ha explicat que des de l'Executiu estan provant d'arribar a acords amb totes les formacions i espera que el nou govern català s'incorpori a la reforma del finançament autonòmic, a realitzar en paral·lel la de les administracions locals.