El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ha obert la porta aquest dimecres a la condonació de part del deute que les CCAA han contret a través del Fons de Liquiditat Financera (FLA).

Durant la compareixença al Congrés per abordar la reforma del sistema de finançament, el ministre ha afirmat que caldrà veure “quina part d’aquest deute correspon a la insuficiència del sistema de finançament”. L’objectiu del ministre és dur a terme una reestructuració del conjunt del deute de les CCAA que englobi el conjunt dels territoris, no només aquells que han contret més deute amb el FLA, i que podria incloure quitances. Segons el ministre, el seu departament es planteja què fer amb aquest deute que les comunitats han contret amb l’Estat. En tot cas, afirma, el Ministeri aprovarà al primer trimestre del 2018 una nova remesa de fons del FLA que ascendeix a 12.151 milions, de què 3.477 aniran a Catalunya.

El ministre s’ha mostrat confiat que Catalunya participarà finalment a les reunions del nou sistema de finançament que considera que cal posar en marxa un cop les arques de l’Estat poden afrontar amb solvència el nou repartiment. De fet, ha apuntat que el model ha de permetre posar punt final als mecanismes extraordinaris de liquiditat com el mateix FLA, que al seu parer alimenten els greuges entre territoris. 

El nou sistema de finançament, segons Montoro, repartirà amb els territoris 4.000 milions d’euros més, fet que situa el total del sistema en 104.000 milions d’euros, pràcticament la mateixa quantitat que el 2009. 

Montoro ha fet aquestes manifestacions durant la seva compareixença davant la Comissió d’Hisenda del Congrés dels Diputats, on també ha avançat que al primer trimestre del 2018 l’executiu espanyol transferirà a la Generalitat a través del Fons de Liquiditat Autonòmica 3.477 milions d’euros.