El ministeri d’Hisenda ha bloquejat el pagament dels ajuts que el departament de la Presidència de la Generalitat atorga als mitjans de comunicació digitals, bloquejats des del setembre arran de l’acord de no disponibilitat pressupostària imposat pel govern espanyol.

El ministeri, però, ha autoritzat els 7.152.000 euros destinats a la premsa de paper, ràdio, televisió i entitats i associacions. El bloqueig a les partides pels mitjans digitals es deu a que “no hi concorren les raons d’urgent i extraordinària necessitat” que justifiquen la resta de casos.

El passat 4 de desembre, el secretari d’estat per a les Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, l’encarregat de la gestió de la Generalitat intervinguda, havia qüestionat al Senat els ajuts als mitjans digitals després de criticar-los per les “falsedats” que alguns publiquen, segons la seva opinió.

Bermúdez va afegir que “no hi ha millor negoci a Catalunya que muntar-se una web per donar suport al Procés per guanyar una subvenció”.

Aquests ajuts es calculen a partir de criteris mesurables, com el nombre de treballadors de cada mitjà o els usuaris únics de les seves webs, les pàgines vistes i la durada mitjana de les visites, segons ha explicat Jordi del Río, director general de Mitjans de Comunicació de la Generalitat. Aquestes subvencions, segons Del Río, són una mesura de foment dels mitjans de comunicació escrits en llengua catalana o aranesa, i que “mai” la Generalitat entra a valorar els continguts dels adjudicataris.

“Ja ens agradaria que La Razón, l'ABC i El Mundo seguissin els passos d'elpais.cat” (un altre adjudicatari d’ajuts que es queda sense), “i per tant poguessin rebre subvencions per tenir edicions digitals en català”, exemplifica Del Río.