Ni DUI ni 155. A tres dies del ple del Senat que ha d’aprovar la intervenció total de l’autogovern català, l’expresident José Montilla ha fet una crida als governs espanyol i català a abandonar les seves posicions. “La solució no la trobarem fora de l’estat de dret”, ha assegurat el també senador socialista en la seva compareixença a la comissió d’Afers Institucionals del Parlament. “Hem d’evitar la DUI i podem evitar el 155. Jo no vull ni una cosa ni l’altra”, ha continuat. Malgrat tot, no ha aclarit quin serà el sentit del seu vot en el ple d’aquest divendres.

En aquest sentit, l’expresident català ha reiterat el missatge que han vingut repetint els socialistes catalans des que va posar-se en marxa el 155. “Evitar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució és possible convocant les eleccions al Parlament”, ha assegurat José Montilla, que ha convidat el president Carles Puigdemont a comparèixer també davant del ple del Senat.

“Avui, demà, dijous o fins i tot el divendres, el president pot donar per acabada una legislatura que no té ja ni continuïtat ni programa, dissoldre la cambra i convocar eleccions anticipades”, ha insistit.  El senador socialista ha negat la legitimitat d’una eventual declaració d’independència. “La critica a l’actuació de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil, que vaig fer en el seu moment i que mantinc, no pot justificar, llevat que se’n vulgui fer un aprofitament descarat, la legitimitat d’aquell dit referèndum”, ha dit.

A les mans del 128è president de la Generalitat estarà el cessament del 130è president de la Generalitat i tots els seus consellers, una de les mesures acordades pel Consell de Ministres el passat dissabte en el marc de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola. Ha demanat a Puigdemont que “per patriotisme i per defensar l’autogovern” convoqui eleccions anticipades al Parlament abans que s’hagin d’aprovar les mesures. No seria una "rendició", ha assenyalat.

Albiol: sí "per garantir l’autogovern”

A més de Montilla, en la comissió han comparegut la resta de senadors designats pel Parlament. El popular Xavier García Albiol no ha tingut cap dubte a l’hora d’expressar el sentit del seu vot. “Amb total seguretat personal i política, si s’acaba duent a terme aquesta votació, jo votaré favorablement perquè és l’única manera de garantir l’autogovern a Catalunya”, ha defensat. “L’aplicació de l’article 155 només té un responsable: el govern de la Generalitat. No hi ha cap altre culpable”.

El president del PPC ha denunciat que Puigdemont i Junqueras “han deixat desemparada la meitat de la població catalana”, a la qual ha portat “al precipici i un forat negre”. Aprofitant el 40 aniversari del seu retorn de l’exili, Albiol ha citat l’expresident Josep Tarradellas: “En política es pot fer tot, menys el ridícul”. I hi ha afegit: “No només han superat l’etapa de fer el ridícul, sinó que han posat en risc l’autogovern”.

Comissió d'afers institucionals parlament albiol montilla laura gómez (3)

Ciutadans: sí “contra un govern en rebel·lió”

La mateixa contundència ha fet servir el senador de Ciutadans, Francesc Xavier Alegre, per a defensar el seu ‘sí’ al 155. Ha sostigunt que “quan un govern es declara en rebel·lió, el govern de la nació ha d’actuar”. En aquesta línia, Alegre ha assegurat que “no hi ha res més constitucional que aplicar la Constitució” i que la llei és “la garantia davant de governants arbitraris”. El poble de Catalunya som tots els catalans i els hem de tornar la veu convocant eleccions”, ha dit Alegre, que ha denunciat un procés “excloent i xenòfob”.

En el seu torn de preguntes, el diputat de Ciutadans Carlos Carrizosa ha decidit fer-se seva una frase de Gerard Piqué, però dirigint-se a l’expresident Montilla: “Contigo empezó todo”. Segons Carrizosa, tot va començar quan el PSC va decidir pacta amb Esquerra Republicana i reformar l’Estatut. Li ha recordat la manifestació contra la sentència, de la qual “va marxar perquè gairebé el peguen els mateixos que ara enarbolen l’estelada”.

En Comú Podem: “Rebuig total”

La senadora d’En Comú Podem, Sara Vilà, ha volgut expressar el seu “rebuig total” a l’aplicació de l’article 155, contra el qual hi votarà en contra. En aquest sentit, la representant comuna ha denunciat que la visió del PP del 155 és una “aberració jurídica”, un “càstig col·lectiu a tota la ciudadania” i una “regressió” a tot l’Estat espanyol. “Aquí només hi ha dos blocs: els qui votaran ‘sí’ a l’escapçament del nostre autogovern i els qui votarem ‘no’”, ha assenyalat.

Vilà ha fer una crida a “parar màquines” i, al mateix temps, “fugir de les temptacions partidistes”. Ha defensat que la solució passa per situar-se en el consens de la societat catalana: la celebració d’un referèndum acordat amb l’Estat espanyol, fent ús de les majories contra el PP. “El referèndum pactat és l’acord que pot restaurar la pau social”, ha afirmat.

Comissió d'afers institucionals parlament albiol montilla laura gómez008

ERC: “cop d’estat contra Catalunya”

La senadora d’ERC Mirella Cortés ha denunciat el que considera un “cop d’estat” contra Catalunya” i no li ha reconegut legitimitat a la cambra alta per poder prendre una decisió com la d’intervenir d’aquesta manera l’autogovern català. “No és veritat que sigui una cambra de representació territorial, sinó que representa els interessos d’uns partits que en aquest Parlament són residuals”, ha assegurat. “No li reconeixem cap legitimitat al Senat per a decidir el nostre futur”, ha reblat.

El també senador republicà Bernat Picornell ha constat que “cap senador elegit pel poble de Catalunya votarà a favor del 155”, posant de manifest que els senadors de Ciutadans, el PSC i el PP no van ser escollits a les urnes, sinó designats pel Parlament. En la mateixa línia que Cortés, ha sostingut que “el Senat no té cap mena de legitimitat per decretar el 155”. Ha recordat que el PP “ha gaudit de 13 anys de majories absolutes amb poc més del 30% dels vots”.

PDeCAT: “tuf de franquisme”

L’exconseller i senador del PDeCAT, Josep Lluís Cleries, ha assegurat que el 155 “té tuf de franquisme”, i ha considerat que l’article no diu el que ha acordat el Consell de Ministres. És per això que votaran un “no rotund”, perquè es tracta d’un “cop d’estat emparat falsament en la Constitució espanyola". També ha subratllat que, sent Catalunya el 16% de la població, només té el 9% dels senadors. “Al Consell de Ministres li és igual el que van votar els catalans”.

En la mateixa línia, la també senadora pel PDeCAT Elisabeth Abad ha denunciat que “l’amenaça del 155 és l’amenaça d’un cop d’estat”, i que el cessament del president Carles Puigdemont i tots els seus consellers, com preveuen les mesures acordades pel Govern espanyol, suposaria “carregar-se la democràcia”.