"Continuarem col·laborant amb el socialisme espanyol". Amb aquestes paraules, l'expresident del Govern i senador del PSC, José Montilla, ha defensat tant l'abstenció dels diputats socialistes com el no dels que decideixin trencar la disciplina de vot.

En la seva reaparició pública avui al Via Lliure de RAC1, Montilla ha assegurat: "No sento vergonya" perquè "el partit al qual pertanyo tindrà una posició amb la qual combrego", i, en aquest sentit, ha volgut deixar clar que els diputats del PSOE que s'abstindran "no donaran suport a Mariano Rajoy", així com que si no hi voten en contra, "serà perquè tindran les seves raons". "No els vull demonitzar", ha subratllat.

Ara bé. Posant especial èmfasi en el fet que "fins ara les relacions entre el PSC i el PSOE han funcionat", també ha posat sobre la taula que "les relacions es poden canviar de mutu acord", perquè, ha recordat, "aquí no hi ha un matrimoni, hi ha un contracte que es pot revisar".

Decebut i enfadat

Tanmateix, però, Montilla s'ha mostrat "decebut" pel desenllaç de la investidura perquè, ha recordat, "tindrem un partit [governant] implicat en temes de corrupció". I no només està decebut. En un altre ordre de les coses, també ha volgut posar de manifest el següent:  "Estic més enfadat del que pot semblar", perquè "s'ha fet un espectacle gratuït de declaracions i contradeclaracions".

De totes maneres, el senador socialista ha admès que el govern alternatiu "va quedar enterrat després que Pablo Iglesias va votar amb Rajoy" i ha reconegut, al mateix temps, que "la gran oportunitat va ser en la investidura de Pedro Sánchez" i que "després s'ha perdut". Convençut que el PSOE és el "rival" de Podemos, Montilla ha assegurat que precisament per això Iglesias "mai investirà un president socialista".

Catalunya-Espanya

No és la primera vegada que l'expresident del Govern admet que la relació entre Catalunya i Espanya "no ha canviat" i que, a més, "ha anat a pitjor els darrers dos anys". Per justificar-ho, ha destacat que, igualment, "nou anys són pocs en la vida d'un país".

Sobre la qüestió catalana també ha assegurat que si Sánchez "no cau bé" és perquè "estava conspirant amb els nacionalistes per trencar Espanya". "La cosa és molt més complexa", ha sentenciat.