L'expresident de la Generalitat José Montilla ha afirmat que el PSC està en condicions de "recuperar" vots que se'n van anar a Ciutadans en les darreres eleccions, però "no ha de renunciar de cap de les maneres" a guanyar suports també "en l'espai central del catalanisme polític" no independentista.

En declaracions a Efe, Montilla ha recordat que no té "responsabilitats orgàniques al PSC des de fa ja molts anys", de manera que les opinions que expressa, de cara a les pròximes eleccions al Parlament, són "absolutament personals".

"El PSC ha d'aspirar en aquestes eleccions a ocupar un espai central, no només a competir amb Cs i PP per l'anomenat espai constitucionalista", ha afirmat.

Segons la seva opinió, els socialistes catalans no han de proposar-se únicament aglutinar el màxim nombre de suports dins del bloc constitucionalista, sinó també estendre la mà a catalanistes no independentistes que se sentin orfes de representació.

"Espero que el PSC pugui trobar un camí que signifiqui que no només representi una formació constitucionalista sinó que aspiri a ocupar un espai central en la política catalana, com havia ocupat durant molts anys", ha assenyalat.

Això s'ha d'aconseguir, ha dit, "no només recuperant vots de Cs, que segurament és esperable" perquè la formació unionista el 2017 "va guanyar en poblacions on tradicionalment guanyava el PSC".

D'esquerres, català i catalanista

"Crec que el PSC hauria d'aspirar a alguna cosa més. No pot oblidar que és un partit d'esquerres, català i catalanista. I hi ha un espai central del catalanisme polític al qual no hauria de renunciar de cap de les maneres", ha recalcat.

Aquest espai, ha reconegut, "segurament ara és més petit, perquè una part" del catalanisme "ara és independentista", però "hi ha catalanistes que no són independentistes i que haurien de tenir la possibilitat de tenir opcions no testimonials a les quals poder votar, opcions de govern" com el PSC.

"L'espai del catalanisme polític no independentista és més reduït que en el passat. Però hi ha molts catalans que troben a faltar una opció política que no sigui independentista però sí clarament catalanista, compromesa amb la cultura, amb les institucions del país i amb el poble de Catalunya", ha insistit.

El PSC, segons Montilla, "estarà en condicions de recuperar un paper determinant i d'aspirar a liderar la política catalana".

Per a això, necessita conjugar la "defensa de l'Estatut, la Constitució i l'Estat de Dret, la defensa dels interessos de les classes populars catalanes, com a partit d'esquerres, i la defensa de les institucions de país i del que representa el catalanisme polític i l'autogovern".