L'expresident de la Generalitat, José Montilla, creu que les eleccions catalanes del 21-D serien "més normals" si els consellers empresonats estiguessin en llibertat i els polítics exiliats tornessin a Catalunya. "La presó preventiva, que és l'últim recurs del dret penal, s'ha d'aplicar amb enorme prudència, mesura i ponderació" i afegeix que "molts juristes han criticat aquesta mesura excessiva. La prova és que en situacions similars, altres magistrats, en aquest cas de la Sala Penal del Tribunal Suprem, han aplicat un altre criteri. Jo crec que una campanya electoral sense persones a la presó seria una campanya més normal."

En una entrevista a EFE, Montilla no va dubtar en reconèixer el perquè es va absentar de l'hemiscicle el dia que el Senat va autoritzar al govern espanyol aplicar el 155 explicant que "algú que ha presidit una institució com la Generalitat d'alguna manera també ha de tenir una lleialtat a la institució que va presidir i que, s'ha de recordar-lo, va ser intervinguda pel 155".

En aquest línia, el membre del PSC es va desmarcar dels que l'acusen d'equidistant i va respondre "jo no sóc en absolut equidistant. Sóc tremendament crític amb aquells que han governat Catalunya i que l'han portat a aquesta situació d'autèntic desastre" i va sentenciar "ells són els responsables però no els únics". 

Sobre els possibles pactes postelectorals, Montilla no ha tancat la porta a cap partit i ha instat a dialogar. "Estem per construir ponts, massa ponts s'han rebentat, s'han dinamitat per uns i per altres. Per tant, qui estigui per construir ponts, per estroncar ferides, per recuperar l'economia i la confiança i intentar refer els afectes perduts, no només entre catalans, sinó entre Catalunya i la resta d'Espanya, doncs aquí estarem nosaltres" ha explicat.

"Costarà cosir" la fractura social

Montilla també ha explicat que deixant de banda la política, potser, el que més costarà reconstruir serà la societat català, ja que "és una fractura que afecta a les famílies, els companys de treball, els amics, que afecta als afectes."

En aquest context, l'expresident de Catalunya s'ha preguntat quina serà la intenció dels polítics i ha vetllat per reconstruir tot el que s'ha trencat. "La qüestió és si la política i els responsables polítics ajudaran a facilitar que aquesta ferida s'estronqui o si, al contrari, posaran més sal i llimona en la ferida. Tant de bo tinguem persones, equips i responsables que a partir del dia 21 treballin per la reconstrucció i la reconciliació".