L'expresident de la Generalitat José Montilla ha fet públic un comunicat on valora la Diada Nacional de Catalunya d'enguany i on insta a no convertir-la en una arenga. Segons l'expresident, "els actes institucionals no poden ser de part" i a hores d'ara considera que això passa perquè "la Diada s'ha convertit en una peça més de l'estratègia d'increment de la tensió política".

Montilla aprofita que falten pocs dies per la Diada per "expressar les meves reflexions sobre la situació que viu el país", una situació que assegura que té solució si "aprenem i reconeixem els errors comesos".

El socialista està convençut que hi ha dues finestres d'oportunitat; la primera gràcies a "la recuperació econòmica de Catalunya i del conjunt d’Espanya". Pel que fa a la segona, indica que el canvi de govern a Espanya "propicia un nou clima polític" que permet que "el diàleg s'obri pas i substitueixi el llenguatge de la confrontació".

Tot i que Montilla parla d'aquestes finestres d'oportunitat, exposa que "no es pot estar" de "constatar el deteriorament de la via política i institucional que estem vivint". 

El comunicat de l'expresident també posa l'accent a la polèmica amb els llaços grocs, sobre la qual opina que els governs "han de protegir els espais i els serveis públics com espais de convivència". Montilla diu que aquesta polèmica posa de manifest que el que està damunt la taula "no és la llibertat d'expressió, del tot garantida en la nostra vida democràtica, sinó la convivència".

Abans d'acomiadar-se, es refereix als presos polítics: "No puc deixar de considerar i lamentar la situació dels dirigents independentistes que romanen en presó provisional a l’espera de judici". El comunicat de l'exdirigent socialista acaba amb un "Catalunya s'ho mereix".