"La fugida del President i part del Govern a Bèlgica podria formar part d'una operació d'astúcia". Així és com justifica, en una entrevista a TV3, l'expresident de la Generalitat José Montilla el viatge a Brussel·les de Puigdemont, Bassa, Forn, Borràs, Serret i Comín. En la mateixa línia ha considerat que "totes les explicacions que ens vulguin donar s'han de donar des d'aquí", ja que ell es va sorprendre molt quan va sentir la notícia sobre el viatge de Puigdemont.

Sobre l'article 155, Montilla ha assegurat que es van fer gestions per evitar-lo a canvi de la DUI i que aquestes mesures s'aixecaran "quan es formi el nou Govern del 21 de desembre". Tot i això, ha subratllat que ell no podia donar suport a l'article perquè "com a expresident de la Generalitat li tinc un respecte a la institució".

Finalment ha indicat que "Junqueras i Puigdemont sabien perfectament que la proclamació de la República era una farsa" perquè, segons ell, "cal bastir ponts primer entre els catalans i després amb el conjunt d'Espanya".