L'expresident de la Generalitat José Montilla ha recordat a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que en un Estat democràtic no es pot incomplir la llei ni desobeir sentències impunement: "Ja saps el que arribarà si persisteixes a fer cas omís del TC".

S'ha referit així en una entrevista d'Europa Press a les dues investigacions contra Forcadell per presumptes delictes de prevaricació i desobediència en permetre el debat i votació en el Parlament de diverses iniciatives a favor del 'procés constituent' que, entre altres repercussions, donen llum verda a la celebració d'un referèndum el 2017.

"Algú creu que si es fa cas omís de les sentències del TC, no hi haurà processament?", s'ha preguntat, i ha defensat que les sentències s'han d'acatar encara que no agradin, com va fer ell mateix el 2010 quan era president i l'alt tribunal va anul·lar part de l'Estatut.

No desobeir

Defensa que la presidenta d'un Parlament "no és lliure de no complir lleis i sentències" i que si no les comparteix, el que ha de fer és treballar per canviar-les, però en cap cas no desatendre-les.

Montilla subratlla que anar als tribunals no és la millor manera per abordar el problema polític entre l'Estat i la Generalitat, i per això es va oferir com a testimoni de la defensa de l'expresident Artur Mas quan fa dos anys es van admetre a tràmit les querelles contra ell per la consulta del 9 de novembre del 2014: "Però llavors no hi havia una manifesta, clara i reiterada voluntat de no obeir els tribunals".

Aquest motiu sumat al fet que "ningú no l'ha cridat" per demanar-li que testifiqués a favor de Mas, han fet que Montilla no hagi participat en el judici pel 9-N: assegura que no hagués tingut cap problema a intervenir si li ho haguessin demanat.

Preguntat per la sentència d'aquest judici, ha dit que no s'atreveix a aventurar desenllaços perquè "hi ha elements perquè passi una cosa i perquè passi l'altra", però sí que té clar que hi haurà recurs sigui quin sigui el veredicte: ho farà Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega en cas de condemna, o bé ho farà la Fiscalia en cas d'absolució.

Inhabilitació

Sobre la possible inhabilitació de Mas, Montilla admet que seria molt preocupant i avisa que una decisió d'aquest tipus "pot ser percebuda pels independentistes com una agressió i ser així un element mobilitzador més" per als sobiranistes.

Precisament sobre les mobilitzacions sobiranistes, Montilla ha criticat la que es va produir davant del TSJC el dia que va començar el judici pel 9-N, coincidint amb les declaracions de Mas, Ortega i Rigau: "Manifestar-se a la porta d'un tribunal és un acte d'intimidació que no és positiu per a ningú, tampoc per a la imatge de les persones que es jutja".

Considera que aquella mobilització –a la qual Mas, Ortega i Rigau van arribar a peu acompanyats pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i diversos consellers– va ser una "escenificació legítima perquè no baixi el "suflé" independentista.

Utilitzar les institucions

Creu que el Govern està utilitzant les institucions i fent "massa propaganda, oferint pocs arguments i promovent tòpics: la propaganda està substituint els raonaments i l'anàlisi seriosa, d'una banda i per l'altra".

També ha lamentat que tant Mas com Puigdemont i Forcadell "contraposin legalitat i legitimitat, alguna cosa que no pot fer-se en democràcia" i que, segons ell, provoca el rebuig de la comunitat internacional.

"Si truques a països europeus i institucions internacionals i els dius que no compleixes la llei ni acates sentències, quantes portes se t'obren? Cap", ha sentenciat Montilla.

Xoc de trens

L'expresident confia que s'eviti el xoc de trens institucional a través del diàleg, la negociació i el pacte entre Estat i Generalitat: "Tots els conflictes acaben en negociació i pacte, i aquest acabarà així també. El problema és que no sabem ni el cost que haurà tingut mentrestant".

Montilla subratlla que bona part de "la culpa" d'haver arribat a aquesta situació és del Govern del PP, i assegura que s'està recollint tot el que va sembrar fa uns anys amb el seu recurs contra l'Estatut.