La comparació de Catalunya amb Ceuta i Melilla que ha fet aquest dilluns l'expresident de la Generalitat José Montilla tenia tots els ingredients de ser criticada, d’aquí que ell mateix s'ha volgut avançar i se n’ha disculpat a Twitter.

En una conferència al Fòrum Europa Tribuna Catalunya, Montilla ha rebutjat reformar la Constitució per "facilitar una via en què es pugui trencar la unitat d'Espanya", ja que “no hi ha cap Estat que vegi de bon grat la seva pròpia amputació”. En aquest sentit, ha valorat que Catalunya no és el mateix que Ceuta i Melilla, “no ens enganyem”:

Davant d’això, l’expresident ha demanat ara disculpes als ciutadans i ciutadanes de Ceuta i Melilla per la “desafortunada” comparació. Diu que “en cap cas pretenia posar en qüestió l'espanyolitat o importància” de les ciutats autònomes, per aclarir que es referia a l’estricte “pes econòmic” de les comunitats dins del panorama estatal.

Pel que fa a la hipotètica reestructuració de l’Estat, a la citada conferència Montilla ha defensat modernitzar l'Estat autonòmic i modificar la Constitució en clau federal.